Constelatia Chameleon este situata in cerul sudic. Aceasta a fost numita dupa un tip de soparla, cameleonul. Constelatia a fost creata de astronomul olandez Petrus Plancius in secolul al 16-lea si a fost descrisa pentru prima data in atlasul stelar al lui Johann Bayer (Uranometria, anul 1603). In Australia, aceasta constelatie este numita adeseori “Tigaia”. Printre obiectele importante din constelatia Chameleon se afla nebuloasa planetara NGC 3195, complexul de nori Chameleon si clusterul Eta Chameleontis. Aceasta constelatie se afla printre cele mai mici constelatii din cer – ocupa o suprafata de 132 de grade patrate si se afla pe locul 79.
Chameleon se afla in cadranul al doilea al emisferei de sud si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre 0 si -90 de grade. Constelatiile invecinate cu aceasta sunt: Apus, Mensa, Carina, Musca, Octans si Volans. Chameleon contine o stea cu planete cunoscute si nu contine niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Alpha Chameleontis. Nu exista ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie. Chameleon apartine familiei de constelatii Johann Bayer alaturi de: Apus, Grus, Dorado, Hydrus, Musca, Indus, Pavo, Tucana, Phoenix si Volans.
Stele importante
Alpha Chameleontis este o stea ce apartine clasei spectrale de tip F5III, care se afla la aproximativ 63,5 ani lumina distanta. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,066 si este cea mai stralucitoare stea din constelatie. Beta Chameleontis este o stea de secventa principala ce apartine clasei spectrale B5Vn. Magnitudinea sa aparenta variaza intre 4,24 si 4,30. Aceasta se afla la aproximativ 270 de ani lumina distanta. Beta Chameleontis este cea de-a treia cea mai stralucitoare stea din constelatie, dupa Alpha si Gamma Chameleontis.
Delta-1 Chameleontis este o stea binara compusa din doua stele similare care sunt despartite de 0,6 secunde de arc. Epsilon Chameleontis este o alta binara compusa din doua stele despartite de 0,9 secunde de arc. R Chameleontis este o stea variabila de tip Mira cu o perioada de 334 de zile. Magnitudinea sa aparenta variaza intre 7,5 si 14. CT Chameleontis este o stea T Tauri, a carei magnitudine aparenta variaza intre 12,31 si 12,43. Aceasta se afla la aproximativ 540 de ani lumina distanta. CT Chameleontis are o insotitoare slab iluminata, CT Chameleontis b, despre care se crede ca este o pitica maro.
HD 63454 este o stea de secventa principala de tip K, a carei magnitudine aparenta este de 9,40. Aceasta se afla la aproximativ 116,7 ani lumina distanta. HD 63454 este situata in apropiere de polul sud ceresc si poate fi vazuta cu ajutorul unui telescop mic. Steaua este putin mai rece si mai putin luminoasa decat soarele. In februarie 2005 a fosr descoperita o planeta asemanatoare cu Jupiter orbitand in jurul acestei stele.
Obiecte din constelatia Chameleon
Clusterul Eta Chameleontis, cunoscut si sub numele de Mamajek 1, este un roi de stele deschis, centrat pe steaua Eta Chameleontis. Acesta se afla la aproximativ 316 ani lumina distanta si se crede ca are varsta de 8 milioane de ani. Clusterul a fost descoperit in anul 1999. El consta in aproximativ 12 stele destul de tinere si pare oarecum izolat, neexistand nori de gaz in apropierea sa. Clusterul Eta Chameleontis a fost primul roi de stele deschis descoperit datorita emisiilor de raze x ale stelelor sale membre.
Constelatia Chameleon contine un numar de nori moleculari, situati intre 400 si 600 de ani lumina distanta de sistemul nostru solar. Norii formeaza stele T Tauri cu masa mica. Cel mai important cluster stelar al acestui tip de stele se afla in norul Chameleon I, in apropiere de nebuloasa de reflectie IC 2631. Chameleon I este destul de izolat de ceilalti nori moleculari. Acesta este unul din cei mai apropiati nori in care se formeaza stele, contine intre 200 si 300 de stele si 70-90 surse de raze x. Norul Chameleon II contine aproximativ 40 de surse de raze x. In Chameleon III nu pare sa aiba loc niciun fel de activitate de formare a stelelor.
NGC 3195 este o nebuloasa planetara luminoasa care se afla la jumatatea distantei dintre Delta si Zeta Chameleontis. Aceasta este cea mai sudica nebuloasa luminoasa cunoscuta si nu poate fi vazuta in emisfera de nord. NGC 3195 a fost descoperita de Sir John Herschel in anul 1835. Aceasta nebuloasa are magnitudinea aparenta de 11,6 si se afla la aproximativ 5500 de ani lumina distanta.