Constelatia Circinus este situata in cerul sudic. Numele sau provine din latina si inseamna “compas” (instrumentul pentru desenarea cercurilor). Circinus a fost creata si catalogata pentru prima oara de catre astronomul francez Nicolas Louis de Lacaille, in secolul al 18-lea. Lacaille a creat constelatia pentru a elumina vidul dintre Triangulum Australe si stelele care marcau picioarele din fata ale Centaurului. Aceasta constelatie contine doua obiecte cunoscute, si anume: galaxia Circinus si sursa de raze x Circinus X-1.
Circinus este cea de-a patra cea mai mica constelatie din cer (pe locul 85 in topul constelatiilor) si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +30 de grade si -90 de grade. Constelatiile invecinate cu aceasta sunt Apus, Lupus, Centaurus, Musca, Triangulum Australe si Norma. Aceasta constelatie are o singura stea cu planete cunoscute si nu contine niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Alpha Circini. Nu exista ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie. Circinus apartine familiei de constelatii Lacaille, alaturi de Antlia, Fornax, Caelum, Horologium, Microscopium, Mensa, Norma, Pictor, Octans, Reticulum, Telescopium si Sculptor.
Alpha Circini este cea mai stalucitoare stea din constelatie, magnitudinea sa aparenta fiind de 3,19. Aceasta este o binara vizuala cu o insotitoare slab iluminata. Alpha Circini este clasificata ca o stea variabila, apartinand clasei de stele care oscileaza rapid (stele Ap). Aceasta se afla la aproximativ 53,5 ani lumina distanta de Pamant. Beta Circini este cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din constelatie, cu o magnitudine aparenta de 4,069. Aceasta este o stea de secventa principala ce apartine clasei spectrale A3Va. Beta Circini se afla la aproximativ 97 de ani lumina distanta.
Gamma Circini este o alta stea binara in constelatie. Aceasta este compusa dintr-o stea albastra si una galbena. HD 129445 este o stea ce apartine clasei spectrale G6V. Aceasta stea este cunoscuta pentru faptul ca in jurul sau orbiteaza o planeta. Planeta a fost numita HD 129445 b – existenta sa a fost confirmata de 17 teste de viteza Doppler efectuate ca parte a programului Magellan de cautare a planetelor. Steaua are o magnitudine aparenta de 8,8 si se afla la 220 de ani lumina distanta.
Galaxia Circinus este o galaxie spirala care se afla la aproximativ 13 milioane de ani lumina distanta. Aceasta galaxie este cunoscuta pentru miscarile gazului care formeaza doua inele in interiorul sau. Unul din cele doua inele este o regiune de formare a stelelor. Galaxia Circinus a fost descoperita in anul 1975. Este o galaxie activa cu un nucleu alimentat de o gaura neagra.
Circinus X-1 este o stea dubla cu raze x, care este compusa dintr-o stea neutronica si o stea de secventa principala, cea neutronica orbitand in jurul celei de-a doua. Sistemul este situat la aproximativ 20 000 de ani lumina distanta. Sursa de raze x a fost descoperita pe 14 iunie 1969, in timpul unei scanari a regiunii spatiului ocupata de constelatiile Circinus, Lupus si Norma. NGC 5315 este o nebuloasa planetara luminoasa din constelatia Circinus. Ca si alte nebuloase planetare, NGC 5315 a fost creata atunci cand o stea aflata in ultimele etape ale vietii sale si-a expulzat straturile exterioare in spatiu.