Constelatia Columba este situata in cerul sudic. Numele sau provine din latina si inseamna “porumbel”. Numele original al acestei constelatii era Columba Noachi, care inseamna “porumbelul lui Noe”, dupa acel porumbel care l-a informat pe Noe ca apele potopului incepusera sa se retraga. Constelatia Columba a fost introdusa de catre astronomul olandez Petrus Plancius, la sfarsitul secolului al 16-lea, iar mai tarziu aceasta a aparut in atlasul stelar al lui Johann Bayer (Uranometria, in anul 1603). Columba contine faimoasa stea fugara Mu Columbae.
Columba este cea de-a 54-a constelatie ca marime, ocupand o suprafata de 270 de grade patrate. Aceasta se afla in primul cadran din emisfera de sud si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +45 de grade si -90 de grade. Constelatiile invecinate cu aceasta sunt: Caelum, Lepus, Canis Major, Puppis si Pictor. Columba nu are stele cu planete cunoscute si nici nu contine obiecte Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Phact (Alpha Columbae). Nu exista ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie. Columba apartine familiei de constelatii Apele Ceresti, alaturi de: Carina, Equuleus, Delphinus, Eridanus, Puppis, Piscis Austrinus, Pyxis si Vela.
Stele si obiecte din constelatia Columba
Phact (Alpha Columbae) este cea mai stralucitoare stea din constelatie. Aceasta apartine clasei spectrale B7IVe. Numele sau deriva din cuvantul arab “al-fakhita”, care inseamna “porumbelul”. Phact are o magnitudine aparenta de 2,60 si se afla la aproximativ 270 de ani lumina distanta. Phact este o stea dubla compusa dintr-o subgiganta de tip Be (un tip de variabila Gamma Cassiopeiae), a carei magnitudine aparenta variaza intre 2,62 si 2,66, si o stea insotitoare slab iluminata, a carei magnitudine aparenta este de 12,3. Steaua principala este inconjurata de un invelis de gaz.
Wezn (Beta Columbae) este o stea giganta care apartine clasei spectrale K1IIICN+1. Numele sau provine din araba si inseamna “o greutate”. Aceasta este cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din constelatia Columba, magnitudinea sa aparenta fiind de 3,12. Wezn se afla la aproximativ 86 de ani lumina distanta. Gamma Columbae este o subgiganta albastra din clasa spectrala B2.5 IV, a carei magnitudine aparenta este de 4,35. Aceasta este situata la 854 de ani lumina distanta de sistemul nostru solar.
Ghusn al Zaitun (Delta Columbae) este o binara spectroscopica, cu o giganta galbena drept componenta principala, care apartine clasei spectrale G7 III. Aceasta se afla la aproximativ 237 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 3,853. Numele sau deriva din expresia araba “al-ghusn al-zaitun”, care inseamna “ramura de maslin”. Steaua giganta are o insotitoare apropiata, a carei perioada orbitala este de 2,38 ani. Epsilon Columbae este o stea giganta ce apartine clasei spectrale K1 IIIa. Aceasta se afla la aproximativ 531 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 3,875.
Eta Columbae este o giganta galben-portocalie de tip spectral K0 III, care se afla la 531,2 ani lumina distanta de Pamant. Aceasta are o magnitudine aparenta de 3,946. Mu Columbae este o stea fugara, despre care se crede ca a fost expulzata din sistemul Iota Orionis din clusterul Trapezium. Aceasta este o stea cu rotatie rapida, care incheie o revolutie completa la fiecare 1,5 zile. Mu Columbae apartine clasei spectrale O9.5 V – este una din stelele rare de clasa O care pot fi vazute cu ochiul liber. Aceasta stea se afla la aproximativ 1300 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 5,15.
NGC 1808 este o galaxie Seyfert care se afla la aproximativ 40 de milioane de ani lumina distanta. Aceasta este o galaxie spirala prescrisa care imparte o serie de similaritati cu galaxia Calea Lactee. NGC 1808 are un nucleu neobisnuit, de forma unui disc deformat, si prezinta fluxuri ciudate de gaz de hidrogen care ies din regiunile centrale. Se crede ca in aceasta galaxie activitatea de formare a stelelor este foarte ridicata. In anul 1993 a fost observata o supernova in aceasta galaxie. NGC 1851 este un cluster globular care se afla in constelatia Columba. Acesta are o magnitudine aparenta de 7,3 si se afla la aproximativ 39 500 de ani lumina distanta.