Coma Berenices, sau “Parul lui Berenice”, este o constelatie aflata in cerul nordic. Aceasta a fost numita dupa regina Egiptului, Berenice a II-a. Astronomul grec Ptolemeu a considerat Coma Berenices a fi un asterism in constelatia Leo, reprezentand smocul din varful cozii leului. Abia in secolul al 16-lea, Coma Berenices a fost promovata la rang de constelatie, pe un glob ceresc, de catre cartograful Caspar Vopel. Astronomul Tycho Brahe este creditat de obicei pentru aceasta promovare – el a inclus Coma Berenices in cadrul constelatiilor in catalogul sau stelar din anul 1602. Coma Berenices nu este o constelatie mare, insa contine un numar de obiecte importante, printre care galaxia Ochiul Negru (Messier 64), galaxia Acul (NGC 4565) si clusterul de galaxii Coma. Aceasta contine partea nordica a clusterului Virgo.

Coma Berenices se afla pe locul 42 ca marime, in topul constelatiilor, ocupand o suprafata de 386 de grade patrate. Aceasta este situata in cel de-al treilea cadran al emisferei de nord si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +90 de grade si -70 de grade. Constelatiile invecinate cu aceasta sunt: Bootes, Leo, Canes Venatici, Virgo si Ursa Major. Coma Berenices contine doua stele cu planete cunoscute si opt obiecte Messier: M53 (NGC 5024), galaxia Ochiul Negru (M64, NGC 4826), M85 (NGC 4382), M88 (NGC 4501), M91 (NGC 4548), M98 (NGC 4192), M99 (NGC 4254) si M100 (NGC 4321). Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Beta Comae Berenices. Exista o singura ploaie de meteoriti asociata cu aceasta constelatie. Coma Berenices apartine familiei de constelatii Ursa Major, alaturi de Bootes, Canes Venatici, Camelopardalis, Corona Borealis, Leo Minor, Draco, Lynx, Ursa Minor si Ursa Major.

Stelele principale din constelatie

Diadem (Alpha Comae Berenices) este cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din constelatie, magnitudinea sa aparenta fiind de 4,32. Aceasta reprezinta bijuteria din coroana reginei Berenice. Cuvantul in sine deriva din cuvantul grecesc “diadema”, care inseamna “banda”. Diadem este o stea binara compusa din doua stele ce apartin clasei spectrale F5V, ale caror magnitudini sunt 5,05 si 5,08. Sistemul se afla la aproximativ 63 de ani lumina distanta. Cele doua stele par a se misca inainte si inapoi in linie dreapta si sunt separate de numai 0,7 secunde de arc. Alpha Comae Berenices mai este cunoscuta si dupa alt nume traditional, Al Zafirah, care provine din araba si inseamna “panglica”.

Beta Comae Berenices este cea mai stralucitoare stea din constelatie, in ciuda denumirii sale, avand o magnitudine aparenta de 4,26. Aceasta este o stea pitica de secventa principala care se afla la aproximativ 29,78 ani lumina distanta de sistemul nostru solar. Beta Comae Berenices este similara cu soarele nostru, fiind doar putin mai mare si mai luminoasa. Pana acum nu au fost descoperite planete care sa orbiteze in jurul sau. Gamma Comae Berenices este o stea giganta care apartine clasei spectrale K1II. Aceasta are o magnitudine aparenta de 4,350 si se afla la aproximativ 170 de ani lumina distanta.

FK Comae Berenices este o stea variabila cu o magnitudine aparenta care variaza intre 8,14 si 8,33 pe o perioada de 2,4 zile. Aceasta serveste drept prototip pentru o clasa intreaga de stele variabile (clasa FK Com). Se crede ca aceste stele sunt variabile ca urmare a prezentei unor pete mari si reci pe suprafetele lor rotative. FK Comae Berenices apartine clasei spectrale G5II si se afla la aproximativ 800 de ani lumina distanta de Pamant.

Galaxia Ochiul Negru, Foto: en.wikipedia.org
Galaxia Ochiul Negru, Foto: en.wikipedia.org

Galaxia Ochiul Negru si galaxia Acul

Galaxia Ochiul Negru este o galaxie spirala cu o magnitudine aparenta de 9,36, care se afla la aproximativ 24 de milioane de ani lumina distanta de Pamant. Aceasta este numita uneori “galaxia Frumoasa Adormita” sau “galaxia Evil Eye”. Galaxia Ochiul Negru este un obiect popular printre astronomii amatori, intrucat poate fi observata cu usurinta cu ajutorul unui telescop mic. Aceasta galaxie are un nucleu luminos si o banda intunecata de praf in fata acestuia, care i-a adus numele de “Ochi Negru”.

Galaxia Ochiul Negru este una neobisnuita – gazul din regiunile sale exterioare se roteste in directia opusa fata de stelele si gazul din regiunile interioare. Astronomii speculeaza ca acest lucru s-ar putea datora faptului ca M64 a absorbit o galaxie satelit mai mica, acum aproximativ un miliard de ani. Regiunea interioara se intinde pe doar 3000 de ani lumina (raza), in timp ce regiunile exterioare se extind pana la alti 40 000 de ani lumina. Regiunea care le separa pe acestea doua este un spatiu activ de formare a stelelor. Messier 64 a fost descoperita in mod independent de Edward Pigott si Johann Elert Bode, in anul 1779, iar apoi de catre Charles Messier, care a inclus galaxia in catalogul sau, in anul 1780.

Galaxia Acul este una din cele mai cunoscute galaxii spirala cu marginea indreptata spre noi. Aceasta a fost descoperita de Sir William Herschel in anul 1785. Galaxia Acul poate fi vazuta cu ajutorul unui telescop mic. Aceasta este situata exact deasupra Polului Nord Galactic, la un grad spre est de steaua 17 Comae. Galaxia are o magnitudine aparenta de 10,42 si se afla la aproximativ 42,7 milioane de ani lumina distanta. Bazandu-se pe forma protuberantei centrale, astronomii cred ca NGC 4565 este o galaxie spirala prescrisa. Avand lungimea de 16 minute de arc, galaxia Acul are cea mai mare lungime aparenta dintre toare galaxiile cu marginea indreptata spre noi, descoperite pana acum.

Clusterul stelar Coma si clusterul de galaxii Coma

Clusterul stelar Coma este un roi de stele mic ce contine in jur de 40 de stele luminoase cu magnitudini cuprinse intre 5 si 10. Stelele din acest cluster au o miscare corespunzatoare comuna. Clusterul stelar Coma a fost catalogat de P.J. Melotte. Acesta se intinde pe o suprafata de 7,5 grade in cer. Se crede ca are varsta de aproximativ 450 de milioane de ani lumina si se afla la 280 de ani lumina distanta de Pamant.

Clusterul de galaxii Coma se afla la nord de clusterul Virgo, insa la o distanta ceva mai mare de sistemul solar – intre 230 si 300 de ani lumina. Acest cluster contine in jur de o mie de galaxii mari si 30 000 de galaxii mai mici, marea majoritate a acestora fiind mai luminoase de 19,0. Cele mai stralucitoare galaxii din acest grup au magnitudinea 13 – acestea sunt NGC 4889 si NGC 4874. Un alt membru important al acestui cluster este NGC 4921, fiind una din putinele galaxii spirale din grup si, de asemenea, cea mai luminoasa galaxie spirala de aici.

Harta Constelatiei Coma Berenices si cele mai importate obiete Messier, Foto: en.wikipedia.org
Harta Constelatiei Coma Berenices si cele mai importate obiete Messier, Foto: en.wikipedia.org

Obiecte Messier

Constelatia Coma Berenices contine partea de nord a clusterului de galaxii Virgo, numit uneori clusterul Coma-Virgo. Acesta este situat la aproximativ 60 de milioane de ani lumina distanta de Pamant. Galaxiile care se incadreaza in acest grup sunt Messier 100, Messier 85, Messier 99, Messier 88 si Messier 91.

Messier 53 este un cluster globular situat la aproximativ 58 000 de ani lumina distanta de Pamant si la 60 000 de ani lumina distanta de Centrul Galactic. Acesta are forma rotunda si un centru foarte luminos. Messier 53 a fost descoperit in mod independent de catre Johann Elert Bode, in anul 1775, si Charles Messier, in anul 1777. Acesta este unul din cele mai distante clustere globulare cunoscute. Magnitudinea sa aparenta este de 8,33. Stelele din acest cluster sunt in cea mai mare parte sarace in metal. Messier 53 poate fi gasit la un grad catre nord-est de steaua Alpha Comae Berenices. Clusterul este cel mai luminos obiect Messier din constelatie si poate fi vazut cu ajutorul unui binoclu.

Messier 100 este o galaxie spirala care are un nucleu luminos, doua brate principale spiralate si un numar de cateva brate mai putin proeminente, precum si cateva benzi de praf. Aceasta galaxie este situata in partea de nord a clusterului Virgo si este una din cele mai luminoase galaxii din acest grup. Ea are deasemenea cea mai mare dimensiune aparenta – sapte minute de arc in diametru. Messier 100 are diametrul de aproximativ 160 000 de ani lumina si se afla la aproximativ 55 de milioane de ani distanta. Magnitudinea sa aparenta este de 10,1. Messier 100 a fost descoperita de Pierre Mechain, pe 15 martie 1781. Aceasta a fost una dintre primele galaxii spirala descoperite. In galaxia Messier 100 au fost observate cinci supernove pana acum. M100 contine o galaxie satelit, NGC 4323, care se afla la aproximativ 52,5 milioane de ani lumina distanta si are magnitudinea aparenta de 15,7.

Messier 85 este o galaxie lenticulara aflata in Coma Berenices. M85 este unul din cele mai distante obiecte Messier, fiind situata la aproximativ 60 de milioane de ani lumina distanta. Messier 85 are in jur de 125 000 de ani lumina in diametru si are o magnitudine aparenta de 10,0. Galaxia a fost descoperita de Pierre Mechain in anul 1781. M85 este cel mai nordic membru al clusterului de galaxii Virgo. In decembrie 1960, in Messier 85 a fost descoperita o supernova. Aceasta galaxie interactioneaza cu doua vecine mai mici (galaxia spirala 4394 si galaxia eliptica MCG 3-32-38).

Messier 99 este o galaxie spirala prescrisa, a carei magnitudine aparenta este de 10,4. Aceasta se afla la aproximativ 50,2 milioane de ani lumina distanta. Messier 99 a fost descoperita de catre Pierre Mechain in anul 1781 si inclusa mai tarziu in catalogul lui Charles Messier. In aceasta galaxie au fost observate trei supernove. Se crede ca M99 a fost distorsionata de galaxia din apropiere VIRGOHI21, de care pare sa fie legata prin intermediul unui pod de gaz de hidrogen neutru.

Messier 88 este o galaxie spirala descoperita de Charles Messier in Coma Berenices, in anul 1781. Aceasta are o magnitudine aparenta de 10,4 si se afla la aproximativ 47 de milioane de ani lumina distanta. Messier 88 este clasificata ca o galaxie Seyfert de tip 2 – produce linii spectrale de emisie inguste din gazul ionizat aflat in nucleul sau. Galaxia are mai multe brate spiralate si o gaura neagra supermasiva in centru, una care are de 80 de milioane de ori masa soarelui. M88 este unul din cele 15 obiecte Messier care se afla in clusterul de galaxii Virgo. In anul 1999, in aceasta galaxie, a fost descoperita o supernova.

Messier 91 este o galaxie spirala prescrisa care deasemenea apartine clusterului Virgo. Aceasta a fost descoperita in anul 1781 de catre Charles Messier. Aceasta galaxie se afla la aproximativ 63 de milioane de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 11,0.

Messier 98 este o galaxie spirala intermediara alungita, a carei mangitudine aparenta este de 11,0. Aceasta pare a fi cu marginea indreptata spre noi. Messier 98 are un nucleu mic si brate spiralate mari si slab iluminate. Aceasta galaxie se afla la jumatate de grad catre vest de steaua 6 Comae, sau la un grad si jumatate catre vest-nord-vest de Messier 99. M98 se afla la aproximativ 54,1 ani lumina distanta de Pamant si este situata in clusterul Virgo. Aceasta a fost observata pentru prima oara de Pierre Mechain, in anul 1781, si catalogata de catre Charles Messier in acelasi an.

NGC 4889 este o galaxie eliptica supergiganta, care este situata in clusterul Coma. Aceasta se afla la aproximativ 308 milioane de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 11,4. Galaxia poate fi gasita in apropierea stelei Beta Comae Berenices. NGC 4147 este un cluster globular, relativ slab iluminat, a carui magnitudine aparenta este de 10,2. Aceasta are un aspect difuz atunci cand este observat cu un telescop mic, insa telescoapele mari dezvaluie un cluster luminos, de forma rotunda, care nu are un nucleu luminos si bine definit.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.