Constelatia Crater este situata in cerul sudic. Numele sau provine din latina si inseamna “cupa”. In mitologia greaca, aceasta constelatie reprezinta cupa zeului Apollo. Crater a fost una dintre constelatiile catalogate de Ptolemeu in secolul 2. Crater este o constelatie slab iluminata, aceasta neavand stele mai stralucitoare de magnitudinea 4 si nici obiecte importante. Majoritatea galaxiilor gasite in constelatia Crater au magnitudinea 12 sau mai mult. Crater se afla pe locul 53 in topul celor mai mari constelatii, ocupand o zona de 282 de grade patrate.

Crater este situata in cel de-al doilea cadran al emisferei de sud si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +65 de grade si -90 de grade. Constelatiile invecinate cu aceasta sunt: Corvus, Hidra, Leo, Sextans si Virgo. Constelatia Crater contine trei stele cu planete cunoscute si nu contine niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Delta Crateris, care are o magnitudine aparenta de 3,56. Exista o singura ploaie de meteoriti asociata cu aceasta constelatie. Crater apartine familiei de constelatii Hercules, impreuna cu: Ara, Aquilla, Centaurus, Corvus, Corona Australis, Cygnus, Crux, Hidra, Hercules, Lira, Lupus, Ophiuchus, Sagitta, Sextans, Scutum, Serpens, Triangulum Australe si Vulpecula.

Stele si obiecte importante din constelatie

Alkes (Alpha Crateris) este o giganta portocalie de clasa K1, care se afla la aproximativ 174 de ani lumina distanta de Pamant. Aceasta stea are o magnitudine aparenta de 4,07. Alkes este situata relativ aproape de centrul galactic si este bogata in elemente grele. Alkes este de 80 de ori mai luminoasa decat soarele nostru. Numele traditional al acestei stele provine din cuvantul arab “alkas”, care inseamna “cupa”. Al Sharasif (Beta Crateris) este o subgiganta alba care apartine clasei spectrale A2III. Al Sharasif se afla la aproximativ 266 de ani lumina distanta de sistemul solar si are magnitudinea aparenta de 4,48. Numele sau traditional provine din araba si inseamna “coaste”. Beta Crateris isi imparte numele traditional cu steaua Nu Hydrae.

Constelatia Crater, Foto: star-forums.net
Constelatia Crater, Foto: star-forums.net

Gamma Crateris este cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din constelatia Crater. Aceasta este o stea binara care se afla la aproximativ 84 de ani lumina distanta. Componenta mai stralucitoare din sistem este o pitica alba, o stea de clasa A9V care are magnitudinea aparenta de 4,06. Steaua insotitoare are o magnitudine aparenta de 9,6. Labrum (Delta Crateris) este o giganta portocalie care se afla la aproximativ 196 de ani lumina distanta. Labrum apartine clasei spectrale K0III si are o magnitudine aparenta de 3,56. Aceasta este cea mai stralucitoare stea din constelatie. Numele traditional al stelei provine din latina si inseamna “buza”. Acest nume este asociat cu povestea Sfantului Graal.

SZ Crateris este o stea variabila care se afla la numai 42,9 ani lumina distanta de Pamant. Aceasta stea are o magnitudine aparenta care variaza intre 8,61 si 11. SZ Crateris este de fapt un sistem binar compus din doua stele de secventa principala, care apartin tipurilor spectrale K5V si M0V. SZ Crateris este o variabila de tip BY Draconis – o stea care prezinta variatii in luminozitate ca urmare a rotatiei sale, a petelor stelare si a altor activitati din cromosfera sa. Perioada optica a stelei este de 11,58 de zile. Se crede ca aceasta stea are varsta de 200 de milioane de ani. Sistemul apartine Grupului de Miscare Ursa Major (Collinder 285).

R Crateris este o stea variabila semiregulata de tip SRb, care apartine clasei spectrale M7. R Crateris are o magnitudine aparenta ce variaza intre 9,8 si 11,2 si o perioada optica de 160 de zile. NGC 3887 este o galaxie spirala prescrisa situata in constelatia Crater. Aceasta are diametrul de 3,4’ si magnitudinea 11. Galaxia se afla la un grad si jumatate de steaua Zeta Crateris. NGC 3887 se afla la aproximativ 68 de milioane de ani lumina distanta. Aceasta a fost descoperita in anul 1785 de catre William Herschel.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.