Situata la sud de planul ecliptic, constelatia Fornax a fost introdusa pentru prima oara de Nicolas Louis de Lacaille sub numele de Fornax Chemica. Mai tarziu numele ei a fost prescurtat la ceea ce cunoastem azi, iar constelatia Fornax a fost adoptata ca una dintre cele 88 de constelatii moderne. Situata pe locul 41 ca marime, Fornax se intinde pe o regiune de 398 grade patrate in cer. Aceasta consta in doua stele principale si 27 de stele desemnate Bayer-Flamsteed. Constelatiile invecinate cu Fornax sunt: Cetus, Eridanus, Phoenix si Sculptor. Fornax poata fi vazuta de observatorii situati la latitudinile cuprinse intre +50 de grade si -90 de grade si este vazuta cel mai bine la punctul culminant, in luna decembrie.

Deoarece Fornax nu era usor de vazut de catre grecii si romanii antici, aceasta constelatie nu este inconjurata de niciun mit. Cu toate acestea, numele sau reprezinta cuptorul mic folosit anterior la incalzirea elementelor pentru experimentele chimice. Fornax este adesea numit si “Cuptorul”. In mitologia romana, Fornax era zeita painii si coacerii, desi acest lucru nu are nimic de-a face cu constelatia.

Stele si galaxii

Dalim (Alpha Fornacis) este o stea binara vizuala situata la 46 de ani lumina distanta de Pamant. Alpha Fornacis A este o subgiganta cu o luminozitate stelara de aproximativ patru ori mai mare decat a soarelui nostru, in timp ce Alpha Fornacis B este o stea pitica de clasa G care are magnitudinea 7 si emana doar jumatate din lumina pe care o emana soarele nostru. De ce exista aceasta diferenta atat de mare intre cele doua stele? Raspunsul consta in masa. In acest caz, masa stelara este direct proportionala cu productia de luminozitate.

Beta Fornacis se afla la aproximativ 170 de ani lumina distanta de sistemul nostru solar si este o giganta galbena. Delta Fornacis este o stea albastra variabila luminoasa, situata la peste 700 de ani lumina distanta de Pamant. O alta stea dubla importanta este Eta 2 Fornacis, situata la sud de Beta Fornacis, care poate fi vazuta cu ajutorul unui binoclu. Pentru vanatorii de galaxii, Fornax este un adevarat deliciu. Acestea pot fi vazute cu ajutorul telescoapelor. NGC 1398 este o galaxie spirala prescrisa destul de luminoasa, in ciuda faptului ca este de magnitudinea 10. Aceasta prezinta un nucleu surprinzator de luminos chiar si atunci cand este privita printr-un telescop mic. NGC 1398 a fost descoperita de Friedrick Weinnecke, cand acesta cauta comete cu ajutorul telescopului.

NGC 1350 este o galaxie spirala situata in Clusterul Fornax. Aceasta se afla la 55 de milioane de ani lumina distanta de Pamant, are diametrul de aproximativ 130 000 de ani lumina si este putin mai mare decat Calea Lactee. Magnitudinea sa este de 10. Populate de clustere de stele albastre tinere, bratele spirale ale galaxiei NGC 1350 par sa se infasoare in jurul nucleului mare si luminos al acesteia, dandu-i un aspect lenes. NGC 1350 este denumita uneori “Ochiul Cosmic Colosal”.

NGC 1097 este o galaxie spirala prescrisa de magnitudinea 9, situata la aproximativ 45 de milioane de ani lumina distanta de sistemul solar. Aceasta este o galaxie Seyfert fierbinte, expulzand jeturi din nucleu. Ca majoritatea galaxiilor, NGC 1097 are o gaura neagra supermasiva in centru. In jurul gaurii negre centrale se afla un inel de regiuni de formare a stelelor cu o retea de gaz si praf care merge de la inel pana la gaura neagra. NGC 1097 are doua galaxii satelit. NGC 1097A este cea mai mare dintre cele doua. Aceasta este o galaxie eliptica ciudata care orbiteaza galaxia NGC 1097 la 42 000 de ani lumina distanta de centrul sau. NGC 1097B este cea mai exterioara si nu se cunosc prea multe detalii despre ea.

Alte obiecte importante din constelatia Fornax

NGC 1316, Foto: danspace77.com
NGC 1316, Foto: danspace77.com

NGC 1316 este o galaxie lenticulara situata la aproximativ 70 de milioane de ani lumina. Aceasta galaxie este deasemenea cunoscuta drept Fornax A, o sursa de unde radio. Francois Schweizer a studiat NGC 1316 in anii 1970. Acesta a descoperit ca NGC 1316 parea sa arate ca o galaxie eliptica mica cu niste benzi de praf neobisnuite incorporate intr-un invelis mult mai mare de stele. Invelisul exterior continea multe unde, bucle si arce. Acesta a identificat, de asemenea, prezenta unui disc compact de gaz in apropierea centrului, care parea sa fie inclinat in raport cu stelele si care parea sa se roteasca mai repede decat stelele.

Bazandu-se pe aceste rezultate, Schweizer a sugerat ca NGC 1316 s-a format prin fuziunea mai multor galaxii mici. Aceste fuziuni ar fi putut alimenta gaura neagra supermasiva din centru cu gaz, determinand galaxia NGC 1316 sa devina o galaxie radio. Acesta a afirmat ca NGC 1316 este comparabila cu galaxiile ecliptice uriase gasite in centrele altor clustere de galaxii. Utilizand spectroscopia celor mai stralucitoare clustere globulare ale sale, se estimeaza ca fuziunea a avut loc acum mai bine de 300 000 de ani.

NGC 1360 este o nebuloasa planetara foarte luminoasa. Nimeni nu era sigur ce era acest obiect pana cand Rudolph Minkowski nu l-a identificat. Deci, ce se petrece in acest obiect ciudat? Este vorba de o stea Wolf-Rayet care ejecteaza materie in mod violent si creeaza un invelis in jurul sau. Deoarece telescoapele mai mari dezvaluie uneori mai multa culoare, este de inteles de ce aceasta nebuloasa este numita uneori “Nebuloasa Oul de Robin” (pasarea numita prihor). Constelatia Fornax contine un numar imens de galaxii pe care astronomii le pot observa cu incantare.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=-hxNFHSwqkY

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.