Constelatia Lacerta este neobisnuita, deoarece ea nu apartine constelatiilor create de Ptolemeu, ci a fost opera lui Johannes Hevelius. Lacerta a fost inclusa in Firmamentum Sobiescianum, un atlas de 56 de pagini creat de Hevelius, care sublinia sapte noi constelatii ce au supravietuit in timp si multe care nu au facut-o. Situata la nord de planul ecliptic, aceasta se intinde pe 201 grade patrate de cer. Lacerta contine cinci stele principale in asterismul sau si 17 stele desemnate Bayer-Flamsteed. Constelatiile cu care se invecineaza Lacerta sunt: Andromeda, Cassiopeia, Cepheus, Cygnus si Pegasus. Aceasta constelatie poate fi vazuta de toti observatorii aflati la latitudinile cuprinse intre +90 si -90 de grade si poate fi vazuta cel mai bine la punctul culminant din luna decembrie.

Deoarece Lacerta este considerata a fi o constelatie moderna, nu exista niciun mit asociat cu aceasta – desi modelul stelar era foarte vizibil pentru vechii greci si romani. La acea vreme, cultura nativ-americana era extrem de apreciata, iar populatia Chusmash din regiunea California se referea la aceasta zona cu numele de “Soparla”. Poate ca Hevelius a vrut sa le onoreze povestile si cultura prin adoptarea termenul latin pentru cuvantul “soparla” si botezarea constelatiei cu acest nume.

Desi Lacerta nu contine stele stralucitoare, odata ce ai dibuit modelul format de stele iti va fi usor sa explorezi aceasta constelatie cu ajutorul unui binoclu sau al unui telescop. O metoda sigura de a o localiza este privind cerul intunecat si scanandu-l in regiunea aflata intre Cassiopeia si Cygnus. Alpha Lacertae este o stea destul de comuna de clasa A, care se afla la aproximativ 102 ani lumina distanta de sistemul nostru solar. Cu toate acestea, Alpha Lacertae are dimensiunea de doua ori cat a soarelui nostru si straluceste de 27 de ori mai puternic. Daca privesti printr-un telescop, vei vedea ca Alpha Lacertae pare sa aiba o insotitoare, insa este vorba doar de o stea dubla optica. Intrusa cu magnitudinea de 11,8 se afla de fapt la 2600 de ani lumina distanta.

Constelatia Lacerta, Foto: bestdoubles.wordpress.com
Constelatia Lacerta, Foto: bestdoubles.wordpress.com

Beta Lacertae este o giganta galbena, similara pe alocuri cu soarele nostru, care se afla la aproximativ 170 de ani lumina distanta de Pamant. La 2,6 grade distanta de Beta Lacertae, in directia vest-sud-vest, se afla clusterul deschis NGC 7243, cunoscut si sub numele de Best 59 sau Caldwell 16. Acest cluster contine in jur de 40 de stele si se intinde pe o zona foarte mare. Cea mai stralucitoare stea din clusterul NGC 7243 este Struve 2890, care este o stea dubla. La aproximativ 2 grade in directia vest-nord-vest de Beta Lacertae poti vedea un alt cluster deschis, IC 1434. Avand magnitudinea 10, acest obiect este destinat observarii cu instrumente optice mai mari.

NGC 7209 este un cluster galactic de stele care are magnitudinea de 7,7. Acesta este bine comprimat si foarte bogat in stele. Cunoscut si sub numele de Collinder 444 sau Melotte 238, acest obiect a fost studiat din punct de vedere fotometric pentru inrosire si metalicitate, precum si pentru prezenta suspectata a stelelor binare. Vazut printr-un binoclu, NGC 7209 arata ca un petic neclar si slab iluminat. 8 Lacerta este un sistem stelar multiplu care se afla pe lista Liga Astronomica 100. 8 Lacerta este compusa dintr-o stea principala cu magnitudinea 5.7, o insotitoare cu magnitudinea 6.5, care se afla la 22 secunde de arc distanta de cea principala, si inca o insotitoare cu magnitudinea 7.2, care se afla la distanta de 82 secunde de arc. Aceasta constelatie merita cu siguranta atentia oricarui astronom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.