Contacţi este un cuvânt pe care îl auzim cu obstinaţie în această perioadă în care lumea se confruntă cu pandemia de coronavirus (COVID-19). Zilnic, în mass-media, suntem anunţaţi în legătură cu “testele făcute pe contacţii lui X”, “posibili contacţi ai lui Y”, “contacţii care au fost izolaţi”, “identificarea tuturor contacţilor” etc.

Contacţi, un plural de pandemie
Contacţi, un plural de pandemie

În limba română, substantivul neutru “contact” (din fr. “contact”, având ca etimon latinescul “contactus”) are, potrivit DEX, următoarele sensuri: “1. Atingere directă, nemijlocită între două corpuri, două forțe, două energii etc. Expr. În contact cu… = în nemijlocită apropiere de…, în legătură strânsă cu… (Concr.) Piesă care servește la stabilirea unui contact (1). Contact electric = legătură electrică între două piese sau elemente conductoare, realizată prin atingere. 2. Apropiere între oameni; relație, legătură, comunicare. Persoană de legătură. (Și în sintagma contact sexual) Raport sexual. Expr. A lua contact (cu cineva) = a) a stabili o legătură (cu cineva); b) (Mil.) a ajunge în imediata apropiere a inamicului și a începe ostilitățile”.

Când este vorba de pluralul substantivelor neutre din limba română (singura limbă romanică în care s-a păstrat, din latină, şi genul neutru, pe lângă genurile masculin şi feminin) nu există o singură regulă aplicabilă în toate cazurile. Substantivele neutre fac acordul, la singular, precum cele masculine, iar la plural, precum femininele şi se împart în două clase flexionare: una cu pluralul în -e (scaun – scaune, braţ – braţe etc.) şi alta cu pluralul în -uri (timp – timpuri, scop -scopuri etc.).

Contacţi - un plural de pandemie
Contacţi – un plural de pandemie

În timp, s-au produs o serie de fluctuaţii în adoptarea unei forme sau alteia, uzul limbii fiind, de multe ori, factorul hotărâtor. De exemplu, neutrele care se termină la singular în -e, fac pluralul tot în -e (nume – nume, pronume – pronume etc.). Substantivele neutre cu terminaţiile -o, -ou, -u au pluralul în -uri (radio – radiouri, apropo – apropouri, birou – birouri etc.). Neutrele terminate în -u precedat de un grup de două consoane, a doua fiind “r”, au pluralul în -e (registru – registre, teatru – teatre etc., cu excepţia substantivului lucru – lucruri) etc. În multe alte cazuri, dată fiind formarea neregulată a pluralului substantivelor neutre, este necesar să consultăm un dicţionar şi să reţinem pluralul recomandat.

Citește și:  Cum este corect – aşi/a-şi/aş (da, spune, oferi etc.)?

Forma de plural a substantivului neutru “contact”, indiferent de contextul in care este utilizat, aşa cum o indică dicţionarele, este “contacte”, nu “contacţi”. Şi alte substantive neutre, cu terminaţia -ct, la singular, fac pluralul în mod similar: apeduct – apeducte, conflict – conflicte, contract – contracte, defect – defecte, extract – extracte, obiect – obiecte, proiect – proiecte etc.

Dictionare, Sursa Adevarul.ro
Dictionare, Sursa Adevarul.ro

Forma de plural “contacţi”, atât de utilizată în această perioadă, de medici în primul rând, s-a impus, probabil, pentru că a fost “simţită” ca având un sens mai “specializat” pentru domeniul medical sau pentru că a fost asimilată, spontan, cu substantivele masculine terminate în -ct şi care fac pluralul în -i (suspect – suspecţi, prefect -prefecţi etc.) şi pentru a o diferenţia, poate, de neutrele care, în general, denumesc inanimate.

Chiar dacă, la momentul actual, normele limbii române nu indică o formă specializată pentru domeniul medical a pluralului substantivului “contact” – “contacţi” – probabil că frecvenţa acesteia, în contextul actual, o va impune, aşa cum mai există şi alte forme de plural neutru specializate, înregistrate în dicţionare: virus – virusuri (agent patogen)/viruşi (de calculator), element – elemente (componentă, fenomen)/elemenţi (de calorifer).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.