Craciunul vine in fiecare an pe aceeasi data si nu ne intreaba daca avem ce sa mancam sau daca avem un adapost deasupra capului.

Sarbatorile vin, dar nu la toata lumea. Copii strazii il asteapta pe Mos Craciun in frig, in ger, si el nu vine!

Copii strazii sunt in asteptarea lui Mos Craciun in fiecare an si nu ei sunt vinovati ca nu vine macar sa ii incalzeasca o seara. Copii care au adapost, o familie, stiu ca Mos Craciun vine pe horn sau reuseste sa se strecoare pe sub usa, pe gaura cheii.

Copii strazii nu au nici horn, nici usa, nu au nimic decat strada, zapada, frigul, foamea si lunga asteptare a unei zile mai bune.

Numai in Bucuresti sunt peste 2000 de copii ai strazii care nu numai ca stau si cersesc in mijloacele de transport in comun, in piete, la colt de strada dar sunt si supusi violentei si mai ales abuzurilor sexuale.

Autoritatea Nationala Pentru Apararea Drepturilor copiilor a numarat peste 1000 de copii care lucreaza pe strazile capitalei. Numarul lor a crescut brusc dupa caderea regimului ceausit.

Acesti copii ai strazii nu prea stiu de Mos Craciun. Cei mai multi dintre ei sufera de boli dermatologice si pulmonare.

foto: blog.worldvision.ro
foto: blog.worldvision.ro

Cum ar putea ei sa se gandeasca la Mos Craciun cand autoritatile statului nu fac nimic? Din contra, un studiu realizat in 2002, a demonstrat ca peste 50% dintre copii strazii au fost batuti de catre Politia Romana. Nici sistemul de santate nu ii priveste prea bine. Ei nu sunt primiti, tratati in spitale.

Copii strazii daca sunt in asteptarea lui Mos Craciun, o mare parte din ei nu stiu sa scrie “Mos Craciun”. Probabil ca nu au tinut niciodata un creion in mana. Sunt copii lipsiti de educatie, pentru ca nimeni nu vrea sa ii ajute. Desi sunt 10 clase obligatorii acesti copii nu au facut nici macar gradinita.

Copii strazii l-au vazut pe Mos Craciun in pliante, postere, machete in magazine. Acel Mos Craciun nu se va transforma intr-unul adevarat si nu ii va lua in brate. Iar nici ei nu stiu sa ii zica poezie.

Cei mai multi dintre ei nu au mai suportat abuzurile, jignirele, discriminarile si si-au gasit alinarea in tot felul de substante. Vedem prin parcuri copii care trag prelandez din punga, fumeaza si consuma alcool.

Chiar daca nici noi, cei care avem un adapost, nu ne dorim foarte multe de la Mosu. Acesti copii nu stiu ce este aia speranta, vorba buna. Cu timpul au devenit si ei violenti, incep sa ne urasca, sa fie invidiosi pe noi, sa ne atace.

Citește și:  Venirea coloniștilor în America – Călătoria pe Mayflower şi înfiinţarea primei aşezări în Noua Anglie

Serviciile sociale care ar trebui sa se ocupe de ei, sa le apere drepturile, sa ii tina sub control sunt ca si inexistente la noi in tara. Desi de mult ar fi trebuit construite adaposturi atat in fiecare sector din capitala cat si in celelalte orase, acest lucru nu s-a intamplat si nici nu o sa se intampla prea curand. Probabil o sa se intample tot atunci cand o sa vina Mos Craciun pe strada sa imparta cadouri.

Consumul de droguri este mai mult decat evident, dar autoritatile romane nu fac nimic in aceasta privinta.

Niciun copil al strazii nu a simtit niciodata Craciunul. Si probabil dupa atatea experiente urate au incetat sa se mai gandeasca la el, sa spere. In mintea lor Craciunul este o perioada in care lumea devine foarte agitata, foarte multi hoinaresc prin magazine. Este ca atunci cand nu stii cat e ceasul si te uiti dupa soare. Este doar momentul cand toti ceilalti sunt mai buni si le dau eventual cu un covrig in plus.

foto: wide-wallpapers.net
foto: wide-wallpapers.net

Asta este trista realitate. Sunt oameni care pleaca cu sacosile burdusite si copii strazii care il astepta pe Mos Craciun.

Oameni care au avut norocul sa nu fie abandonati la nastere si oameni fara speranta, singuri.

Copii strazii nu au auzit povesti despre Craciun. Nu stiu ca toate colindele sunt o modalitate de a ura sarbatori fericite, liniste, pace, pentru ei este ca un job, un mijloc de a-si castiga painea.

Cum ai putea oare sa il mai astepti pe Mos Craciun cand ti-e frig, foame? Acesti copii si-au asteptat parintii sa vina sa ii ia inapoi langa ei… si nu au venit. De ce ar astepta ca o macheta din magazin sa se umanizeze si sa le aduca ceva?

Multi dintre ei nu il mai asteapta pe Mos Craciun, chiar daca ne-am dori un lucru minor, o caciula noua sau un fular.

Copii strazii sunt in asteptarea oricarui lucru care le-ar putea schimba situatia macar pentru cateva minute. Ei nu-l asteapta doar pe Mos Craciun. In plus pentru ei mosu inseamna o farfurie de mancare, un camin, o vorba buna, educatie. Ceea ce este absolut normal si multi dintre noi au avut parte si nu au profitat, au dat cu piciorul sacrificiilor facute de parinti.

Copii strazii sunt in asteptarea lui Mos Craciun, dar stiu ca va veni la anul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.