Corcodelul cu cap carunt este o specie din Australia, care apare in toate regiunile tropicale si temperate, aride si semi-aride ale acestui continent si inclusiv in Tasmania. De asemenea, inca din anul 1975 au fost observate colonii de astfel de pasari si in sudul Noii Zeelande. Fiind foarte bine adaptat la inotul sub apa, corcodelul cu cap carunt apare mereu in zone cu ape mari, intinse, cu vegetatie subacvatica extinsa. In anotimpul rece colonizeaza in zonele umede in lungul coastei Australiei, dar si in mlastinile cu magrove, in golfuri si estuare.

Are un aspect asemanator celorlalte specii de corcodei si se remarca ca si acestea prin faptul ca este un inotator si scufundator extraordinar. Corpul sau poate ajunge la lungimea de 29-31 cm si greutatea de 225-250 g. Intre mascul si femela nu exista un dimorfism sexual pronuntat, penajul lor este asemanator si difera de al altor pasari ale acestui gen prin penele albe de pe cap si partea superioara a gatului.

De asemenea se diferentiaza de alte astfel de pasari perfect adaptate la viata acvatica prin faptul ca zboara mai mult decat ele, nu este foarte galagios, insa are tendinta de a forma stoluri uriase datorita caracterului sociabil. Masculul are ciocul mai mare decat al femelei, forma lui este dreapta si ascutita, coloritul este negru doar la varf albicios. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare maronie.

Penajul este predominant gri-maroniu, pe partea dorsala mai inchis si pe partea ventrala mai deschis. Coada este destul de scurta, are penele de culoare deschisa, chiar albicioase. Picioarele sunt scurte, in nuante gri-galbui, cu labe palmate, amplasate mult in spate, astfel asigurand o eficienta propulsie in apa, insa pe uscat un mers stangaci si greoi.

Poliocephalus poliocephalus
Poliocephalus poliocephalus

In perioada de imperechere masculul curteaza femela insa intr-un mod mai simplu, fara prea multe scufundari si miscari din aripi (cum fac ceilalti corcodei ce apartin altor specii). Cuibul este construit in apele de adancime mica, are o forma dezordonata si este realizat din alge plutitoare, stuf, vegetatie de mlastina si ramurele subtiri, toate ancorate de plantele subacvatice de suprafata sau crengile tufisurilor ce cresc in apa.

Hrana consta din mici artropode acvatice pe care le prinde in timpul zilei pe suprafata apei si in adancime. Dupa imperechere femela depune o singura ponta in cuib, iar ouale sunt clocite de ambele pasari pana la eclozarea lor. Puii sunt ocrotiti si hraniti de parinti si purtati pe spate, in penajul dens.

Corcodelul cu cap carunt are denumirea stiintifica de Poliocephalus poliocephalus, face parte din ordinul Podicipediformes, familia Podicipedidae. Riscul de disparitie al acestei specii este destul de redus.

Video – Corcodelul cu cap carunt (Poliocephalus poliocephalus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.