Home Animale Corcodelul mare (Podiceps cristatus), pasărea acvatică cu mot impresionant, prezentă pe lacurile...

Corcodelul mare (Podiceps cristatus), pasărea acvatică cu mot impresionant, prezentă pe lacurile din România

0

Corcodelul mare (Podiceps cristatus) este una dintre cele mai spectaculoase păsări acvatice, recunoscută ușor după motul său de pene și gulerul de culoare ruginie. Această pasăre face parte din familia Podicipedidae și populează în special lacurile și mlaștinile din Europa și Asia, inclusiv în România.

În timpul sezonului de împerechere, corcodelul mare impresionează printr-un comportament de curtare elaborat și fascinant, care include mișcări de scufundare și aducerea de tulpini de stuf pentru construirea cuibului plutitor. Descoperă mai multe despre această specie fascinantă, care se hrănește prin scufundări frecvente în apele adânci și care este parțial migratoare.

Corcodelul mare (Podiceps cristatus) este o pasare acvatica foarte frecventa in tara noastra. Face parte din familia Podicipedidae. Populeaza zonele umede din Europa si Asia, este des intalnit pe lacurile si mlastinile din Peninsula Iberica.

Caracteristicile fizice ale corcodelului mare

Poate fi usor de recunoscut dupa motul de pene de pe cap ce formeaza doua creste si gulerul din pene lungi ce au culoare ruginie si marginile negre. Partile laterale ale capului si gatul sunt de culoare neagra-cafenie. In anotimpul de iarna si la exemplarele tinere lipseste motul de pene de pe cap, iar gulerul are penele slab dezvoltate.

Penajul masculului este foarte asemanator cu al femelei. Culoarea penelor pe piept, gat, fata si burta este alba, iar pe spate gri,neagra si maro-cafenie. Picioarele sunt negre, iar ciocul este drept, in forma de pumnal, de culoare roz. Adultul are o lungime de 46-51 cm, deschiderea aripilor 75-90 cm si o greutate de 0,7-1,2 kg.

Habitatul preferat și distribuția geografică

Aceste pasari prefera baltile si lacurile cu suprafete mari de apa. In perioada imperecherii cele doua pasari se apropie una de alta inotand, oprindu-se piept in piept. Raman astfel cateva minute, apoi ridica gatul si clatina din cap.

corcodel mare

Ritualurile complexe de împerechere ale corcodelului mare

Inca de departe se pot auzi strigatele lor ,,korr-korr”. Apoi femela zboara lateral cativa metri, asteptand masculul cu aripile desfacute si capul plecat intr-o pozitie de aparare. Acesta dispare sub apa si reapare deasupra apei chiar in fata femelei, care isi inalta mult corpul. Aceste miscari continua, apoi cele doua pasari se scufunda pe fundul lacului si ies la suprafata aducand in cioc tulpini de stuf pentru construirea cuibului.

Imperecherea are loc pe cuibul plutitor care in prealabil a fost confectionat. In lunile mai-iunie, atat femela cat si masculul clocesc cele 3-5 oua albe, din care ies puii acoperiti cu puf gros. Acestia parasesc destul de repede cuibul. Cand sunt mici, puii sunt purtati pe spatele parintilor, ascunsi sub penele aripilor.

Hrana și comportamentul de vânătoare

Corcodelul mare se hraneste cu pesti, crustacee, moluste, insecte acvatice, pe care le prinde facand dese scufundari in apa. Este o pasare partial migratoare.

Protecția și conservarea corcodelului mare

Deși corcodelul mare nu este considerat o specie pe cale de dispariție, populațiile sale pot fi afectate de distrugerea habitatelor umede. În multe regiuni, activitățile agricole sau industriale, precum drenarea mlaștinilor și poluarea apelor, au dus la o reducere a zonelor adecvate pentru cuibărit și hrănire.

Pentru a proteja această specie, au fost luate măsuri de conservare, cum ar fi crearea de arii protejate și zone umede reabilitate, care să ofere condiții optime pentru viața corcodelului mare.

Video – Corcodelul mare (Podiceps cristatus):

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version