Insula Corfu este un paradis turistic, cel puțin pe timp de vară. Reprezintă a doua insulă, ca mărime, din Marea Ionică și una dintre destinațiile Greciei unde distracția se împletește armonios cu istoria și cultura.
Insula Corfu este menționată în mitologia grecilor ca fiind insula pe suprafața căreia și-au consumat dragostea fizică zeul mării, Poseidon, și o nimfă pe nume Korkyra. Numeroasele vestigii antice par să contribuie la susținerea poveștii, deși în prim – plan au început să treacă obiective turistice ceva mai actuale.
Insula Corfu din Grecia dispune de o suprafață generoasă (613 kilometri pătrați) și are foarte multe sate și localități rurale. Capitala este Kerkyra (Corfu) și reprezintă principalul centru modern al insulei. Aici se găsește faimosul centru vechi, o aglomerație de străduțe foarte înguste de-a lungul cărora se înghesuie mii de magazine de suvenire, biserici, taverne și restaurante.
Obiectivele istorice sunt foarte multe și dispuse de-a lungul întregii insule. Este practic imposibil să fie vizitate toate într-un singur sejur, din cauza distanțelor și dimensiunilor foarte mari. Cele mai importante sunt: vechea fortăreață, noua fortăreață, cetatea Angelokastro, monumentul lui Menecrate, Paxos Anemomyles și cetatea Gardiki.
De-a lungul vremii, insula s-a aflat sub stăpânirea venețienilor, francezilor și britanicilor. Fiecare dintre ei a lăsat o amprentă arhitecturală, datorită restaurării unor vechi vestigii sau construirii unor castele elegante, astfel că insula Corfu abundă de palate cu grădini cochete.
Merită vizitate: Palatul Sfântului Mihail, care în prezent adăpostește Muzeul de Artă Asiatică, Palatul Achilleion, construit de împărăteasa Sisi în memoria fiului său sinucigaș, Castelul prințului Philip, duce de Edinburgh, născut chiar în insula Corfu, Palatul Frourio, construit de venețieni în perimetrul fortăreței.
Bisericile și mănăstirile sunt adevărate bijuterii arhitecturale, datorită dimensiunilor minuscule. Se găsesc peste tot, ascunse printre case și restaurante, la capătul unor străduțe lăturalnice, în centrul orașului Kerkyra, pe micile insule dimprejur, în porturi, în apropierea plajelor și printre grădinile localnicilor.
Majoritatea mănăstirilor par construite pentru pitici, cu altare în care abia se poate mișca un singur om și naosuri atât de strâmte că nu pot intra mai mult de trei persoane în același timp. Nu prea există biserici cu pereți pictați, icoanele sunt pictate pe lemn și agățate pe ziduri, acoperindu-le în întregime.
Bisericile dispun de dimensiuni ceva mai mari și, în special, de turnuri pentru clopotnițe extrem de înalte, care le fac vizibile de la distanțe uluitoare. Cele mai renumite sunt: Mănăstirea Sfânta Treime din Paleokastritsa, Mănăstirea Pantokrator din Kanoni, Biserica Sf. Sosipator, Biserica Sf. Spiridon, Biserica Sf. Haralambie, Biserica Analipsi.
Insula Corfu dispune de foarte multe muzee în care turiștii pătrund cu emoție, pentru că fiecare astfel de instituție culturală are de spus o poveste specială. Expozițiile sunt întotdeauna dintre cele mai vechi și prețioase, oferind vizitatorilor experiențe deosebite.
Este cazul Muzeului de Artă Asiatică, Muzeului de Artă Bizantină, Muzeului Filarmonicii din Corfu, Muzeului Banknote (colecții de bancnote ale Greciei), Muzeului Arheologic și Muzeului Solomos.
Pe insula Corfu au fost amenajate extrem de multe plaje, dar niciodată suficiente. Majoritatea sunt aglomerate tot timpul, existând foarte puține plaje în care turiștii să poată afla un strop de intimitate. Cele mai renumite sunt: Sidari, la capătul căreia se află celebra plajă Canal D’Amour, Glifada, Pelekas, Lefkimi, Issos, Messonghi, Benitses, Dasia, Kassiopi și Barbati.
Există și un parc de distracții, Aqualand, foarte mare și aglomerat și cu prețuri destul de piperate.
Bucătăria locală este o încântare. Indiferent unde și ce anume mănânci, nu te ridici dezamăgit. Cele mai de succes sunt tavernele tradiționale, majoritatea reprezentând afaceri de familie unde membrii gătesc, servesc, preiau comanda, fac conversație și încasează banii. Sunt deja celebre printre turiști: taverna Captain George din Kanoni, taverna Maska, tot în Kanoni, taverna Minore, în Mesonghi, Klimataria din Benitses.
Un adevărat complex al tavernelor de familie se află în Benitses, iar printre cele mai gustoase oferte se numără clătitele și gyros-ul.
S-au deschis și foarte multe patiserii, unde se vând aluaturi fragede, plăcinte tradiționale, gogoși și clătite uriașe.
Barurile sunt destul de puține și majoritatea stau concentrate în orașul Kerkyra, la marginea centrului vechi. Sunt foarte aglomerate, principalii clienți fiind adolescenții și studenții. Atmosfera este infernală, dar nu rezistă mult. Există doar două baruri care se bucură de succes, în timp ce localurile din jur sunt pustii.
Distracția în Corfu se termină înainte de miezul nopții. Nicio tavernă sau local nu ține ușile deschise după orele 23.00. Străzile se golesc, în schimb portul orașului se umple de turiști dispuși să se plimbe sub lumina lunii.
Shoppingul include suvenire și dulciuri. Fiecare localitate dispune de cel puțin un centru de cumpărături, format din multe magazine învecinate. Produsele sunt identice peste tot și predomină dulciurile și lichiorul de kum quat, mici sculpturi și icoane din lemn de măslin, produse cosmetice pe bază de ulei de măsline și haine la prețuri mari, în raport cu designul.