Cormoranul cu mot dublu este singura specie de acest gen (din familia cormoranilor) care traieste in America de Sud. Apare ocazional si in alte regiuni (aici ne referim la insulele din jurul continentului american), cum sunt Insulele Azore si Canare. Aceste pasari de apa prefera tarmurile stancoase, estuarele, regiunile cu mangrove, insulele din apropiere, dar si raurile, lacurile sau campiile inundabile din interiorul continentului.

Cu un moț distinctiv și obiceiuri de viață captivante, cormoranul cu moț dublu reprezintă o adevărată comoară a biodiversității.

Caracteristici fizice și particularități unice

Aceasta pasare este destul de mare, are gatul foarte lung si flexibil, ca de sarpe, corpul aerodinamic cu lungimea de 76-91 cm, greutatea de 1,5-2 kg si anvergura aripilor de 114-132 cm. Penajul este asemanator la ambele sexe, predominat in nuante de culori negre cu irizatii verzui, cu aripile putin mai deschise in tonuri maronii.

Picioarele sunt destul de scurte, au labele mari si palmate datorita membranelor groase interdigitale. Asemanator ca la toate speciile de cormorani picioarele sunt pozitionate spre partea posterioara a corpului si sunt perfect adaptate pentru inot. Capul este mic si prezinta deasupra lui un mot de pene – acesta fiind o particularitate a speciei si motivul pentru care a fost numita cormoranul cu mot dublu.

Ciocul este specific acestor pasari de apa, de lungime medie, subtire, cu varful partii superioare incovoiat ca un carlig. Ochii sunt mari, au irisul de culoare verzuie, sunt pozitionati de o parte si de alta a capului, in apropierea bazei ciocului. La aceasta specie ciocul este gri spre negru, iar baza lui iese in evidenta prin coloritul contrastant galben-portocaliu.

Phalacrocorax auritus
Phalacrocorax auritus

Comportamentul și dieta cormoranului

Fiind o pasare foarte lacoma care se hraneste in special cu peste, de-a lungul anilor a fost considerata un mare daunator al crescatoriilor de somni din Fluviul Mississippi. Aceasta pasare este partial migratoare, gregara, iar in perioada de reproducere isi face cuibul in zone bine alese, unde formeaza colonii numeroase.

Reproducerea și creșterea puilor

Cuibul este foarte mare cu inaltimea de pana la 2 m, atat masculul cat si femela ajuta la construirea lui si il apara de intrusi. Femela depune 2-7 oua care au coaja de un albastru-pal si le incubeaza impreuna cu masculul (schimbandu-se intre ei) o perioada de o luna. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti si ocrotiti de ambii parinti. Pasarile tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2-3 ani.

Cormoranul cu mot dublu face parte din ordinul Suliformes, familia Phalacrocoracidae si are denumirea stiintifica de Phalacrocorax auritus. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Rolul ecologic al cormoranului cu moț dublu

Cormoranul cu moț dublu joacă un rol esențial în ecosistemele acvatice prin controlul populațiilor de pești mici și crustacee. Prin vânătoarea sa activă, contribuie la menținerea echilibrului în lanțul trofic. De asemenea, guano-ul produs de aceste păsări este o sursă importantă de nutrienți pentru vegetația din jurul coloniilor.

Totuși, această specie a fost uneori considerată un „competitor” în zonele de pescuit comercial, ceea ce a dus la conflicte între oameni și păsări. Educația și conștientizarea importanței ecologice a cormoranilor sunt esențiale pentru conservarea lor pe termen lung.

Video – Cormoranul cu mot dublu (Phalacrocorax auritus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.