Grallina Cyanoleuca este o pasare care apartine grupului de cotofene-ciocarlii cunoscute si sub denumirea de ciocarlii de lut sau constructori de cuiburi din lut. Aceasta specie endemica din Australia este o pasare cantatoare care emite triluri in cinci note, foarte puternice, asemanatoare sunetelor de cimpoi.
Particularitatea acestei pasari consta in faptul ca-si petrece timpul intotdeauna in apropierea cursurilor de ape, obiceiul sau fiind de a-si construi cuibul din lut. De asemenea, se poate adapta suficient de bine si in spatii urbane, unde poate fi observata cum se hraneste pe marginea drumului.
Are lungimea corpului de 26-30 cm, greutatea de 92 cm si penajul este aproximativ asemanator la ambele sexe. Singura diferenta vizibila este ca masculul are gatul negru si prezinta o dunga neagra in dreptul ochilor asemanatoare unei sprancene, iar femela are gatul alb.
In rest penajul este alb pe partea ventrala si predominant negru pe cea dorsala, aripile sunt negru cu alb. Ciocul este lung, puternic, alb cu pete negre, ochii au irisul de culoare albastru-deschis, iar picioarele sunt lungi, subtiri si negre.
Grallina Cyanoleuca este o pasare care poate fi intalnita intr-o mare varietate de habitate. Cuibul sau realizat din lut, pene si fire de iarba uscate are forma unui castron mic de 14 cm in diametru si este pozitionat intotdeauna pe creanga groasa a unui copac bine ales sau pe un stalp foarte inalt, in apropierea unei ape.
Hrana sa este alcatuita din insecte si moluste pe care le prinde de multe ori din apele putin adanci. Deseori aceste pasari ataca alte specii mai mari – corbi, cotofene – in dorinta lor de a-si apara teritoriul si cuibul manifesta fata de acestea un comportament foarte agresiv. Au obiceiul de a ataca si omul de aceea este indicat sa se evite pe cat posibil apropierea de aceste pasari.
Masculul si femela emit sunete sincronizate perfect astfel incat creeaza impresia ca ar fi cantecul unei singure pasari. Acestea sunt stridente si au rolul de a reafirma puterea lor de unire si afirmarea in mod clar altor pasari ca sunt un cuplu foarte apropiat care isi apara intotdeauna teritoriul. Cantecul lor poate speria rivalii care indraznesc sa intre pe teritoriul lor si in acelasi timp este secretul succesului lor social.
Masculul si femela formeaza perechi stabile, nu se mai despart toata viata. In regiunile sudice perioada clocitului are loc in lunile august-februarie, iar in alte zone uscate este pe tot parcursul anului. Femela depune un numar de 3-5 oua care sunt clocite de ambele pasari, schimbandu-se intre ele. Dupa eclozarea oualor, apar puii care sunt hraniti cu insecte si ocrotiti atat de mascul cat si de femela. Puii au la inceput penajul aseamanator cu al femelei.
Grallina Cyanoleuca face parte din ordinul Passeriformes, familia Garllinidae. Nu este o specie in pericol de disparitie. Cercetatorii au descris doua specii de cotofene-ciocarlii – una din Australia (prezentata mai sus) si una din Noua Guinee.
Video – Grallina Cyanoleuca: