De mai bine de zece ani, pe internet, a apărut o nouă modalitate de a face turism. Fără agenţie de voiaj, fără booking de cazare. Proiectul Couchsurfing este un serviciu de ospitalitate internațional, gratuit care se face prin internet. Termenul de Couchsurfing s-ar putea traduce prin „a naviga printre canapele”. Mai exact, oricine doreşte să călătorească oriunde în lume poate deveni couchsurfer. Practic, îşi înscrie profilul pe site şi solicită cazare în locul unde doreşte să ajungă. În funcţie de rezultatele căutării, îşi găseşte o persoană la care doreşte să stea pe perioada vizitei. Persoana respectivă va răspunde dacă poate fi gazdă sau nu. Procedeul este simplu şi eficient.
Site-ul prezintă profiluri extinse, folosește un sistem opțional de verificare prin cardul de credit, un sistem personal de garantare, un sistem personal de referințe pentru a crește securitatea și încrederea. Sunt încă multe alte opțiuni pe care acest site le oferă, precum discuții în grupuri de interese specifice, se pot crea și organiza întâlniri, live chat și mult mai multe. De obicei, cazarea se poate face în diferite moduri, se poate dormi în camera de oaspeţi, în cort, în curte, pe o canapea sau chiar pe jos, în sacul de dormit. Totul se face gratuit, fără nicio altă obligaţie financiară faţă de gazdă.
Pe site, există mai multe detalii despre cei care găzduiesc, despre acomodare, depre numărul de persoane care pot fi primite, dacă sunt permise animale, dacă se poate fuma sau nu. Gazdele pot primi recomandări de la couchsurferii pe care i-au găzduit, acesta fiind cel mai bun mod prin care îţi poţi da seama dacă persoana care te primeşte este una onestă.
Şapte milioane de couchsurferi în toată lumea
Anul trecut, în luna ianuarie 2013, existau peste 7 milioane de profiluri înregistrate pe siteul Couchsurfing.com. Pe site, sunt reprezentate mai mult de 100 de mii de orașe din sute de state și teritorii din întreaga lume. Aproximativ 20% din călătorii couchsurferi sunt din Statele Unite, Germania, Franța, Canada și Anglia. Ultimele două ţări au înregistrat cel mai mare număr de participanți. Oraşul cu cel mai mare număr de călători CS înregistrați a fost Parisul.
Proiectul Couchsurfing a fost conceput de către Casey Fenton, în anul 1999. Ideea a apărut după ce acesta a găsit un zbor ieftin de la Boston către Islanda. Fenton a trimis un email aleatoriu unui număr de 1.500 de studenți de la Universitatea din Islanda, în care îi întreba dacă l-ar putea găzdui. În cele din urmă, studenţii i-au răspuns, iar Fenton a primit mai mult de 50 de oferte de cazare. Pe durata zborului de întoarcere la Boston, el a început să dezvolte ideile care ar putea sta la baza proiectului Couchsurfing. Într-un final, acesta s-a concretizat în ceea ce este astăzi Couchsurfing.
Proiectul este destinat celor care vor să călătorească, dar care nu dispun de foarte multe resurse finaciare. Avantajele „turismului pe canapea” sunt multe. Gazdele se oferă de cele mai multe ori să fie ghizi prin oraşe, pot face recomandări de restaurante cu mâncare bună, de locuri pentru petrecut timpul liber sau de obiective care în mod normal nu se găsesc în hărţile turistice. Couchsurfing poate fi folosit şi pentru întâlniri în oraşele unde există o comunitate CS, nu doar pentru găzduire. Site-ul poate fi folosit şi pentru a cere informaţii mai exacte despre locuri, preţuri, restaurante, muzee sau alte facilităţi.
O călătorie cu couchsurfing merită încercată măcar o dată în viaţă, pentru că nimic nu se compară cu ospitalitatea unui localnic dispus să îşi pună casa la dispoziţie pentru iubitorii de locuri frumoase.