Aflat in centrul Romaniei, in regiunea Transilvania, judetul Covasna este alcatuit din doua municipii (Sfantu Gheorghe, care e si resedinta de judet, si Targu Secuiesc), trei orase (Covasna, Baraolt si Intorsura Buzaului) si 40 de comune. Judetul este cunoscut, printre altele, pentru faptul ca la Intorsura Buzaului se inregistreaza cele mai mici temperaturi din tara.

In ceea ce priveste relieful, judetul Covasna este caracterizat de doua zone: muntoasa si depresionara. Muntii, printre care amintim Baraolt, Buzaului, Nemira, Harghita si Vrancei, ocupa mai mult de jumatate din suprafata totala a judetului. Vecinii sai sunt judetele Harghita (nord), Brasov (sud-vest), Buzau (sud-est) si Bacau (est).

peisaj Covasna

Istoria judetului Covasna incepe in paleolitic – sapaturile arheologice au scos la iveala obiecte din aceasta epoca in Valea Bradetului, Ladauti si Sita Buzaului. De-a lungul timpului, suprafata judetului este ocupata de culturile Storcevo-Cris, Boian, Precucuteni, Cotofeni, Schneckenberg, Wietemberg, Noua si Gava. Teritoriul a fost ocupat de daci pentru o lunga perioada de timp, lucru demonstrat in special de Cetatea Zanelor, construita langa orasul Covasna de astazi – cetatea este considerata de specialisti ca fiind una din cele mai importante fortificatii dacice din aceasta zona.

Romanii au ajutat si ei la dezvoltarea acestui teritoriu, castrele romane de la Borosneu Mare, Olteni si Bretcu fiind o parte a sistemului defensiv ce apara Dacia Romana. Mai tarziu, judetul a fost ocupat de gepizi, populatiile migratoare si, intr-un final, a fost colonizat de secui. Acestia convietuiesc si astazi cu populatia autohtona, creandu-si propria cultura.

Cei care au ocazia sa treaca prin judetul Covasna, nu trebuie sa rateze cateva obiective turistice de mare importanta pentru aceasta zona. Cetatea Zanelor este, poate, cea mai cunoscuta cetate din judet, fiind locuita atat de daci, cat si de romani. Aflata in Valea Zanelor, cetatea ii pune la incercare pe cei dornici sa ii vada ruinele, deoarece traseul pana la ea dureaza aproximativ doua ore. Remarcabile, insa, sunt si cetatile taranesti de la Cernat (secolul al XII-lea), Ilieni (secolul al XV-lea) si Aita Mare (secolul al XVI-lea).

manastirea marcus
ingeriidelamanastire.blogspot.ro

In ceea ce priveste obiectivele turistice religioase, judetul Covasna se mandreste cu Manastirea Marcus (in interiorul careia se afla o casa pentru fetitele abandonate sau orfane), Manastirea “Schimbarea la Fata” din Sita Buzaului, Biserica fortificata de la Zabala (ridicata in secolul al XIV-lea) si Biserica reformata din Biborteni (secolul al XVI-lea). De altfel, localitatea Biborteni este cunoscuta si pentru izvoarele de apa minerala, care sunt exploatate de firma cu acelasi nume, ale caror sticle de apa minerala se afla pe rafturile tuturor magazinelor din tara.

Printre obiectivele naturale se numara si Cheile Varghisului, Rezervatia naturala “Mestecanisul de la Reci”, Lacul Moacsa, Muntii Bodocului, Poiana narciselor de la Vlahita, Tinovul Luci (unde pot fi admirate plante rare de turbarie, precum planta insectofaga roua cerului), Pestera Puturosul etc.

Judetul Covasna are pe teritoriul sau un ansamblu etnic unic in lume, denumit simplu “Planul Inclinat”. Acesta a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, pentru a facilita transportul lemnelor din bazinele raurilor Basca Mica si Basca Mare. Chiar daca in prezent se afla in paragina, ansamblul continua sa fascineze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.