Craciunul la africani incepe cu un grup de colindatori care parcurg tot satul, pornind de la casele misionarilor si pana la cele situate langa sosele, in timp ce canta minunatele colinde, atat de cunoscute pe tot globul. Acestia se intorc la casele lor, pe seara, cand isi pregatesc hainele si cadourile pentru slujba de seara, organizata special de Craciun, la care vor participa negresit. Cea mai importanta parte a slujbei este cea destinata oferirii cadourilor in cinstea nasterii lui Iisus, daruri care vor fi asezate pe o platforma ridicata in apropierea altarului. Niciunul dintre cei care vor participa la aceasta slujba foarte importanta nu va veni fara darul sau, indelung pregatit.

Craciunul la africani este celebrat pe intregul continent, de catre comunitatile mai mari sau mai mici de crestini, care, in total, se ridica la un numar impresionant, de aproximativ 350 de milioane de oameni. In ziua de Craciun, colindele rasuna din Ghana si pana in Africa de Sud si cele mai multe familii se reintalnesc, de fiecare data, cu bucurie, indiferent de distanta. Crestinii copti (adepti ai Bisericii Ortodoxe Copte), din Etiopia si Egipt, sarbatoresc ziua de Craciun la 25 decembrie, conform calendarului lor, respectiv data de 7 ianuarie, dupa calendarul europenilor. Locuitorii din zona muntilor Atlas, din Maroc, se bucura, de obicei, de un Craciun alb, plin de zapada. Craciunul la africani este sarbatorit pana si in zonele predominant musulmane, ca in Dakar, capitala Senegalului, unde zeci de vanzatori ambulanti comercializeaza brazi din plastic, ghirlande si globuri si chiar versiunea gonflabila a lui Mos Craciun.

Cei care isi pot permite vor oferi, cu siguranta, cadouri celor dragi, insa aceasta sarbatoare nu este nici pe departe atat de comerciala ca in Europa sau in Statele Unite ale Americii, accentul cazand pe insemnatatea spirituala si religioasa a Craciunului, celebrarea facandu-se, mai degraba in biserici, decat pe strazi. Traditia presupune ca fiecare dintre cei care sunt prezenti la slujba sa poarte haine noi, insa africanii sunt, in general, foarte saraci, iar magazinele de haine sau jucarii sunt aproape absente din zonele rurale. Daca se face, totusi, un schimb de cadouri, acestea capata forma cartilor pentru scoala, a sapunului, a hainelor si a altor bunuri practice.

foto: wvmagazine.wordpress.com
foto: wvmagazine.wordpress.com

Craciunul la africani, ca si la celelalte culte crestine, mai inseamna traditionala cina de Craciun, fiind prima pe lista evenimentelor care trebuie bifate, dupa slujba religioasa. In Africa de Est, locuitorii sacrifica, de regula, capre, pentru a le frige in ziua de Craciun, iar in Africa de Sud, plajele sunt pline de localnici care se bucura de gratare in aer liber (asa numita braais), sub soarele dogoritor. Cina de Craciun este alcatuita din curcan, placinta cu prune si diferite alte prajituri traditionale africane. In Ghana, cina nu poate fi completa fara fufu (un fel de aluat facut din faina si apa fierbinte) si supa okra, iar in Libia, orezul, carnea de vita si biscuitii sunt nelipsiti.

Locuitorii din Zimbabwe se asigura ca vor avea painea, ceaiul si dulceata, care vor fi consumate impreuna cu traditionala carne de capra. Craciunul la africani dateaza inca din primul secol d.Hr., motiv pentru care acest popor plin de spiritualitate se va bucura, din plin, de slujba speciala de Craciun, unde se pot interpreta scene biblice, se canta colinde si, mai rar, pot participa la dansuri festive. In foarte multe tari din Africa, procesiunea de dupa slujba de Craciun este ocazia perfecta de bucurie, muzica si dans. In Gambia, oamenii petrec si organizeaza parade, la care participa cu lanterne construite manual, ce poarta numele de fanale, in forma de barci sau case. Un obicei foarte des intalnit in aceasta parte a globului este decorarea fatadelor magazinelor, a copacilor, a bisericilor si a caselor cu zapada artificiala, frunze de palmier, lumanari si chiar clopotei, in zone precum Nairobi, Ghana sau Liberia.

Daca iti doresti sa afli, pe langa traditiile de craciun la africani,si urarile lor traditionale, afla ca in Akan (populatie din vestul Africii, din Ghana si Coasta de Fildes), “Craciun Fericit” se pronunta Afishapa, in Zimbabwe – Merry Kisimusi, in Africa de Sud – Geseënde Kersfees, in Zulu – Sinifisela Ukhisimusi Omuhle, in Swazi – Sinifisela Khisimusi Lomuhle, in Ethiopia- Melkam Yelidet Beaal, in Tanzania, Kenya – Kuwa na Krismasi njema, in Egipt – Colo sana wintom tiebeen, iar in Nigeria se spune E ku odun, e hu iye’ dun!

foto: mperatortravel.ro
foto: mperatortravel.ro

Pe coasta de vest a Africii, in Liberia, majoritatea caselor au, in loc de brad de Craciun, un palmier, pe care il vor decora cu foarte multi clopotei. In dimineata zilei de Craciun, localnicii sunt treziti in sunetul melodios al colindatorilor ce interpreteaza cantece ritualice foarte cunoscute in limba lor. Craciunul la africani mai presupune, in cele mai multe situatii, sa oferi in dar, in familie, cateva dulciuri, haine de bumbac, creioane si cateva carti pentru scoala, in cazul copiilor. In timpul zilei, dupa slujba speciala de Craciun, are loc masa traditionala in familie (in aer liber), dupa-amiaza, copiii se distreaza jucandu-se, iar spre seara, adultii vor privi cu incantare focurile de artificii multicolore care se vor inalta pentru a vesti si ele minunata sarbatoare a Nasterii Mantuitorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.