Cele 13 cranii de cristal descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul Americii de Sud reprezinta unul dintre misterele lumii si unul dintre cele mai controversate subiecte dezbatute chiar si in prezent de catre arheologi, avand in vedere ca parerile referitoare la perioada in care aceste minunate opere de arta au fost realizate este incerta si, mai mult decat atat, nu se cunosc nici motivele reale pentru care aceste cranii din cristal au fost realizate si nici tehnicile, avand in vedere ca materialul folosit nu poate fi sculptat cu usurinta.
Craniile de cristal – mai presus de simboluri
Craniile din cristal sunt invaluite in mister si au o simbolistica aparte. Inainte de toate, cel mai interesant aspect care caracterizeaza aceste obiecte deosebite il reprezinta modul in care s-a realizat sculptarea craniului intr-un material din care, in mod normal si in urma cercetarilor stiintifice, nu se poate realiza o astfel de sculptura.
Din punct de vedere al simbolismului pe care aceste cranii de cristal il ascund, trebuie mentionat faptul ca, inca din timpuri stravechi, craniile au avut o puternica semnificatie, acestea reprezentand pentru intreaga umanitate cel mai puternic simbol al mortii, fiind intalnit in toate culturile de pe intregul glob. De asemenea, si in jurul cristalelor s-au format de-a lungul timpului numeroase teorii, una dintre acestea facand referire la puterea magica a acestora si la fortele tamaduitoare. Din acest motiv, alaturarea a doua elemente cu o simbolistica atat de importanta pentru umanitate a facut ca aceste cranii de cristal sa se numere printre adevaratele mistere ale lumii terestre.
Craniile din cristal au fost decoperite in apropierea ruinelor aztece si maiase, de aici conturandu-se teoria conform careia vechimea acestor obiecte atat de misterioase variaza intre 5000 si 36 000 de ani. In acest mod, in jurul celor 13 cristale descoperite in America de Sud s-au creat numeroase teorii cu adevarat fascinante. Pornind de importanta cristalelor in America de Sud, triburile amerindiene si maiase utilizau frecvent forta cristalelor in practici oculte si medicale. Cu toate acestea, au aparut si teorii care afirmau existenta unor civilizatii superioare umanitatii si se presupune ca aceste cranii din cristal sunt rezultatul fortei unor entitati extraterestre.
O interesanta legenda de pe meleagurile orientale face referire la existenta a 12 cristale in forma de craniu asezate intr-un cerc in mijlocul caruia se afla un alt craniu. Se spune ca acestea reprezinta cristalele cunoasterii, iar momentul in care aceste cristale vor fi reunite pentru a forma cercul, lumea se va schimba.
Legenda craniilor de cristal
Primul craniu de cristal a fost descoperit in anul 1860 de catre Eugene Boban-Duverge. Inca de la descoperirea primului craniu de cristal, oamenii de stiinta au fost de parere ca vechimea acestuia este foarte mare insa modul in care materia prima a fost transformata intr-o veritabila opera de arta naste foarte multe semne de intrebare, cercetatorii fiind de parere ca tehnicile folosite pentru sculptarea cristalului, un material pe cat de dur, pe atat de sensibil, nu au fost intalnite pe pamant nici pana in prezent.
Revenind la istoria craniilor de cristal, dupa cum am mentionat si anterior, anticarul de origine franceza Eugene Boban a fost si unul dintre arheologii cei mai de seama ai primului Imperiu al Mexicului, sub domnia lui Maximilliam I. In timpul cercetarilor sale, Eugene Boban a descoperit mai multe obiecte antice de o deosebita importanta istorica, printre care se numara si unul dintre faimoasele cranii de cristal. Acesta era sculptat in cristal printr-o metoda absolut necunoscuta, avand o greutate de aproximativ 3 kg, o inaltime de 11 cm si o latime de 15 cm si nu prezenta mandibula mobila precum alte cranii din cristal.
Cel mai cunoscut craniu de cristal poarta numele de “Craniul de cristal Anna Mitchell-Hedges” si are o istorie cat se poate de interesanta si in acelasi timp controversata, care invaluie in mister toate aceste veritabile opere de arta. Nu este de mirare ca acest craniu de cristal este cel mai cunoscut avand in vedere faptul ca detaliile craniului uman sunt redate cu o foarte mare finete, mandibula este mobila, iar oamenii de stiinta nu pot decide cu exactite modul in care aceasta forma a luat nastere. Misterul se afla si in spatele descoperirii acestui craniu din cristal. Mitchell-Hedges se afla intr-o expeditie in America Centrala alaturi de fiica sa, Anna. Arheologul sustine ca, ajunsi la ruinele maiase din Lubaantun, fiica sa a descoperit minunatul craniu de cristal.
In acel moment, mandibula nu era atasata craniului, insa dupa numeroase cercetari care au durat aproximativ 3 luni de zile a fost gasita si aceasta parte importanta a sculpturii. Arheologul a mai afirmat ca dupa marea sa descoperire a incercat sa ofere craniul preotilor maiasi insa acestia l-au refuzat. Nu dupa mult timp s-a descoperit ca toate afirmatiile lui Hedges nu reprezentau decat o scornire a imaginatiei sale, desi fiica sa, cea care a si mostenit celebrul craniu de cristal, a sustinut teoria tatalui, acesta devenind, dupa cum am mentionat si anterior, cel mai celebru craniu de cristal.
Craniul denumit sugestiv Anna Mitchell – Hedges este realizat din cuart iar modul in care a fost creat inca reprezinta un adevarat mister: nu a fost sculptat cu un obiect metalic si se crede ca a fost sculptat cu ajutorul unor bucati foarte fine de diamant.
Craniul britanic de cristal, Craniul din Paris, Craniul Maias, Craniul din ametist, Max, ET si Craniul din cuart roz
Craniul britanic de cristal si craniul din Paris formeaza o pereche descoperita in anul 1890. Cele doua sculpturi sunt foarte asemanatoare insa se deosebesc de cele prezentate anterior din punctul de vedere al formei si al tipului de cristal folosit.
Craniul Maias si Craniul din ametist reprezinta doua veritabile opere de arta descoperite in jurul anilor 1990. Max si ET sunt doua cranii realizate din cuart si descoeprite la inceputul secolului XX. Spre deosebire de craniile prezentate anterior, acestea au o forma mult mai ciudata, in special ET care pare sa imite forma craniului unui extraterestru.
Dintre toate craniile de cristal descoperite de-a lungul timpului, cel care se aseamana cel mai bine cu craniul Anna Mitchell – Hedges este Craniul din cuart roz.
Intre mister si tehnologie
Revenind la puternica simbolistica ce se ascunde in spatele acestor opere de arta cu o istorie atat de interesanta, in jurul craniilor de cristal s-a format o adevarata enigma datorita modului in care cuartul, cristalul cel mai frecvent folosit pentru realizarea celebrelor cranii, a putut fi modelat in acest fel. Cuartul este in prezent elementul care sta la baza tehnologiei, acest element cheie avand caracteristicile necesare pentru a fi utilizat pentru crearea tuturor microprocesoarelor.
Oamenii de stiinta inca incearca sa descopere daca aceste cranii de cristal sunt cele despre care se vorbeste in cultura indiana si cat de puternica este simbolistica acestora si legatura cu puterile paranormale. De asemenea, cercetarile au mai demonstrat ca, inca din Antichitate, oamenii cunosteau capacitatea cristalelor de a transmite anumite informatii si energii, de aceea se poate spune ca exista si o legatura putin mai realista intre craniu si cuart.
In acest fel, cei care au realizat aceste deosebite opere de arta au dorit sa transmita intr-un mod inedit culturile si valorile antice.
De-a lungul timpului, craniile de cristal nu doar ca au reprezentat subiectul unor interesante documentare, insa au stat la baza a numeroase opere fantasy, opere literare, seriale sau jocuri pe calculator cum ar fi House II: The Second Story, Indiana Jones si Regatul Craniului de Cristal, Legenda Craniului de Cristal, Stargate SG-1 si Fantoma.