S-ar putea, obisnuiti cu tendintele autohtone, sa ne gandim ca o cravata din aur pur este in genul celor purtate pe la anumite petreceri de pe la noi, facuta din zale, cu greutatea masurabila in kilograme si asortata cu alte kilograme de inele, bratari si salbe. Nu despre o asemenea cravata este vorba, ci despre rezultatul unor idei inovative, din domeniul materialelor textile folosite pentru vestimentatie.

Aurul pur este, in prezent, in industria modei occidentale, expresia luxului absolut, gratie cercetarilor specialistilor de la EMPA, societate elvetiana, in cadrul careia functioneaza un Laborator de cercetare (Materials Science&Technology) care se ocupa cu stiinta aplicata a materialelor, pe baza ultimelor tehnologii. Fabrica de tesaturi Weisbrod-Zürrer AG, din Hausen (Elvetia), in parteneriat cu EMPA, a scos pe piata, in 2011, in editie limitata, cravata din fir de aur pur (24 de karate). Printr-un procedeu “High-Tech Plasma”, care pulverizeaza aurul atom cu atom, firul folosit in tesatura cravatei are o stralucire estompata, eleganta, cu reflexe violete, pastrandu-si finetea, dar si rezistenta (se poate curata cu masina de spalat).

Tipuri de cravate

Aparatul prin care se realizeaza aceasta performanta de obtinere a firului acoperit cu aur pur are dimensiunea unui frigider si, in interior, dupa cum explica cei care lucreaza in domeniu, o placa de aur este bombardata cu ioni de argon (gaz inodor si incolor, care se utilizeaza la umplerea becurilor si a tuburilor luminoase, folosite, de exemplu, la reclamele luminoase). Acestia au rolul de a smulge atomii de aur pur pe care ii depun pe un fir de poliester care traverseaza foarte incet interiorul aparatului. Chiar daca firul este intins la maximum, in timpul acestui procedeu, si apoi spalat, metalul pretios ramane aderent suprafetei pe care a fost pulverizat.

Pentru a ajunge la un astfel de material, specialistii de la EMPA au lucrat mai mult de zece ani, incercand procedeul si cu alte metale – aluminiu, titan, argint. Scopul initial al cautarilor era obtinerea unui fir argintat pentru care, de altfel, s-au gasit foarte repede intrebuintari, pentru ca este antibacterian si antistatic. S-a ivit, la scurta vreme, un producator de sosete, interesat sa produca ciorapi din tesatura argintata, antibacteriana. Pentru ca procedeul a functionat cu argintul, in vara lui 2011, s-a obtinut si primul “kilometru” de fire acoperite cu aur pur, iar in 2012, productia va fi marita.

Pentru cravate, firul acoperit cu aur pur, se combina cu fir de matase neagra, rezultatul fiind de o calitate exceptionala. Un cupon de tesatura, care permite confectionarea a trei  cravate, contine 25 de grame de aur pur. Prin urmare, o cravata straluceste gratie a aproximativ opt grame de aur, pretul unui astfel de articol vestimentar fiind de 7500 de franci elvetieni (peste 6000 de euro). Evident ca un asemenea produs este realizat in numar limitat, estimandu-se ca, la nivel mondial, s-ar putea produce in jur de 600 de cravate cu aur pur, pe an.

Pentru anul 2013, prin High-Tech Plasma, se vor produce materiale cu fir de aur pur, pentru colectii de iarna “haute couture”, dar si pentru posete, papioane, broderii etc. Ramane la latitudinea fiecaruia sa isi socoteasca finantele si sa decida daca vrea sa isi achizitioneze un obiect vestimentar sau un accesoriu High-tech, aurit, si, mai ales, totul este, pana la urma, o chestiune de gust, nu numai de bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.