Creativitatea si imaginatia reprezinta doua elemente cheie pentru domeniul artistic, intre cele doua procese existand atat asemanari, cat si diferente.
Imaginatia reprezinta un proces cognitiv, spre deosebire de creativitate care reprezinta un proces creator, un proces mental prin care sunt generate noi concepte sau idei pe baza celor deja existente, dar si pe baza experientei personale.
Creativitatea reprezinta elementul cheie al oricarui artist, insa este la fel de importanta in oricare alt domeniu, existand posibilitatea ca o persoana sa fie creativa fara a fi neaparat si reprezentant al domeniului artistic. Chiar daca foarte multe teorii afirma ca creativitatea este un proces caracteristic tuturor oamenilor, gradele de creativitate sunt cele care sunt diferite de la un individ la altul, creativitatea fiind un proces tehnic si in acelasi timp analitic, dar si un mijloc de exprimare a sinelui.

Creativitatea si modul in care acest proces ne influenteaza viata de zi cu zi
Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, creativitatea reprezinta un proces mental important nu doar pentru domeniul artistic, ci si pentru a face fata tuturor provocarilor pe care le intalnim in fiecare zi. Traim intr-o societate in care nu avem timp sa gandim prea mult deoarece schimbarea este cuvantul care dovedeste cel mai bine situatia actuala a intregii omeniri. Ne aflam intr-o continua miscare, intr-o continua dezvoltare si competitie atat cu cei din jur, cat si cu noi insine, iar cantitatea de informatii care ne bombardeaza zi de zi este de-a dreptul covarsitoare. Societatea post-industriala se caracterizeaza prin numeroase fenomene care au influentat intr-o mare masura viata sociala in sine, pentru ca intr-o astfel de societate, creativitatea a devenit elementul cheie atat pentru procesul productiv, cat si pentru cel de consum.
Creativitatea nu poate fi definita dintr-un singur punct de vedere tocmai pentru ca este aplicata in mai multe domenii. Din punct de vedere etimologic, cuvantul creativitate provine din latinescul “creō” care inseamna a “a crea, a face”. Cu toate acestea, in limbajul modern cuvantul “creativitate” a primit acceptiunea pe care o cunoastem si in prezent, capacitatea umana de a crea, abia dupa sfarsitul perioadei iluministe. Filozofii antici nu au luat niciodata in considerare conceptul de creativitate, privind arta ca pe o modalitate de cunoastere si nu ca pe un act creativ.
Titlul acestui paragraf este oferit de importanta creativitatii in societatea actuala in care traim, creativitatea fiind unul dintre elementele de baza ale numeroaselor sisteme. Daca in trecut creativitatea era privita doar prin prisma capacitatii umane de a crea ceva prin imbinarea ideilor proprii si originale cu inspiratia divina, in ultmii zeci de ani oamenii de stiinta au inceput sa acorde o mai mare importanta studiului acestui concept atat de interesant. Creativitatea a inceput sa fie privita din mai multe puncte de vedere, din punct de vedere psihologic, dar si din punct de vedere social si economic, pentru ca mai tarziu si domeniul educational sa se alature studiului asupra creativitatii.
De-a lungul timpului, au aparut numeroase teorii asupra creativitatii care depind de la un cercetator la altul. Cu toate acestea, un lucru este sigur: creativitatea joaca un rol foarte important pentru intreaga societate, pornind de la viata politica, pana la cea economica sau culturala. Mai mult decat atat, creativitatea este un element cheie pentru relatiile intepersonale.
Dupa cum am spus si anterior, cele mai multe persoane sunt de parere ca procesul de creatie este important doar pentru domeniul artistic. Este o parere total eronata, deoarece creativitatea ne ajuta in privinta oricarui aspect care ne caracterizeaza viata de zi cu zi. De exemplu, creativitatea este necesara pentru a comunica cu cei din jur si pentru a ne imbunatatii viata sociala. Mai mult decat atat, creativitatea este un factor esential si pentru anagajatii numeroaselor companii, fiind chiar un factor eliminator in unele situatii. Cu cat suntem mai creativi, cu atat cei din jur vor ajunge sa ne cunoasca mai bine deoarece doar in acest fel ne putem exprima mai usor trairile si sentimentele. Creativitatea reprezinta elementul cheie pentru dezvoltarea relatiilor cu cei din jur, pentru dezvoltarea personala, profesionala si sociala.

Creativitatea in domeniul artistic
Creativitatea este, dupa cum am spus si anterior, un proces mental innascut, insa fiecare persoana este unica in felul sau astfel incat doi oameni nu vor gandi nicioadata la fel si nici nu vor genera aceleasi idei. Pentru domeniul artistic, creativitatea reprezinta o adevarata unealta, am putea spune chiar cea mai importanta. Pentru a intelege corect conceptul de creativitate artistica, trebuie sa se relizeze legatura intre arta si creativitate. Arta reprezinta, pe scurt, esenta creativitatii umane. De-a lungul timpului, conceptul de arta a trecut prin numeroase schimbari, fiind influentat de domeniul politic, religios, cultural si social.
Indiferent de domeniul despre care vorbim, procesul creativ este unul foarte complex. Pentru domeniul artistic, creativitatea se concretizeaza prin procesul de creatie. Charles Darwin afirma ca creativitatea artistica se afla in stransa legatura cu modul in care creierul functioneaza. Capacitatea de a crea a artistilor este mult mai mare decat cea a oamenilor obisnuiti, insa si pentru cei din urma creativitatea este caracteristica.
Procesul de creatie artistica se imparte in mai multe etape. In prima etapa ideile sunt acumulate iar artistul realizeaza o schitia a viitoarei opere de arta. In cea de a doua etapa, care poarta si numele de incubatie, se incearca elaborarea unor noi idei, a unor concepte sau a operei de arta in sine. Aceasta etapa poate dura destul de mult timp. Abia in etapa finala creativitate atinge punctual suprem. “Iluminarea”, pentru ca acesta este numele ultimei etape a procesului de creatie artistica, presupune gasirea solutiei. Dupa aceasta etapa urmeaza verificarea, in care artistul isi analizeaza opera de arta si o modifica daca este necesar. Cel mai adesea verificarea se produce in cazul literaturii.
Lucruri pe care trebuie sa le stiti despre creativitate
• Cuvantul cheie – “a crea”. Elementul cheie al cuvantului creativitate este “a crea” adica a realiza ceva. Creativitatea, spre deosebire de imaginatie, este bazata pe ideile fixe, reale. Oricine poate fi creativ, insa nu toate persoanele poseda o imaginatie bogata.
• Creativitatea poate fi imbunatatita. Degeaba o persoana este catalogata drept creativa daca nu realizeaza anumite lucruri pentru a dovedi acest lucru si pentru a-si dezvolta anumite capacitati. Creativitatea nu valoreaza nimic fara actiunea proprie de a crea.
• Creativitatea este nula in domeniul artistic daca nu exista capacitatea de a crea, indemanarea atat de necesara. Indemanarea si experienta pot fi acumulate si pe parcurs, insa trebuie sa existe vointa.
• Creativitatea nu se invata. Chiar daca pe parcurs se poate dezvolta, dupa cum am spus si anterior, creativitatea este innascuta.
• Creativitatea nu poate fi negativa sau pozitiva. Nu este neaparata nevoie ca un artist considerat creativ sa realizeze intotdeauna capodopere.
articol interesant. unul sau două amendamente. suntem o specie creativă, indiferent de felul acestei caracteristici. la fel suntem o specie talentată. nu există antitalent sau incapacitatea de a crea. dacă se învață și exersează legătura dintre creier, mână, instrument suficient de bine, atunci obiectul sau creația devin palpabile și reproduc cu o mare acuratețe imaginea mentală pe care am avut-o sau o avem ca idee primordială. talentul este întotdeauna un procent f mic. importante sunt munca, exercițiul zilnic și asimilarea a cât mai multe informații. în creație este important și de ce, pe lângă cum. plus că suntem o specie care asimilează, perpetuează și mimează mediul în care trăiește. un mediu nefavorabil dezvoltării creativității va inhiba orice dorință și orice capacitate.