Creionul de sters cerneala este o solutie minunata pentru situatiile in care, folosind stiloul, se intampla sa gresim si atunci utilizarea unei gume clasice ar face si mai vizibila stersatura pe coala de hartie, ceea ce este inestetic, neplacut, iar uneori inadmisibil (intr-un CV, intr-o Scrisoare de intentie, in orice document oficial, chiar si la scoala, in textul unei teme pentru care se poate primi o nota etc.). Scrisul ne recomanda, transmite ceva despre personalitatea noastra si atunci trebuie sa fie lizibil, ordonat, ingrijit. Este o problema de obisnuinta si de atentie.
Cerneala este fabricata pe baza mai multor substante: unul sau mai multi pigmenti, de origine naturala sau sintetica, un liant care face substanta mai vascoasa, un tensioactiv, care ajuta la aderenta cernelii pe hartie, un antibacterian, un aditiv, pentru reglarea pH-ului, si un solvent mai mult sau mai putin volatil, care sa permita o uscare rapida. Daca scrisul cu un creion obisnuit se poate sterge imediat cu ajutorul unei gume este pentru ca acesta este compus din carbon care nu face decat sa se depuna pe suprafata hartiei, in timp ce, in cazul cernelii, este vorba de o substanta lichida care patrunde in coala de scris. Stergerea cernelii nu inseamna eliminarea acesteia, ci distrugerea pigmentului de culoare pe care il contine, printr-o reactie chimica menita sa transforme substanta colorata intr-una incolora.
Pigmentii sunt molecule sintetice in care legaturile chimice, simple sau duble, alterneaza. In cele mai multe cazuri, ruperea legaturilor duble, prin oxidare, face ca cerneala sa devina invizibila (de fapt, albastrul de anilina devine ultraviolet si, cum ochiul nostru nu poate sa perceapa aceasta culoare, spunem ca cerneala devine incolora sau transparenta). Pentru cerneala albastra, folosita la stilourile cu penita, creionul de sters cerneala contine bisulfit de sodiu, un aditiv care se regaseste si in alimente sub denumirea E222. Pentru ca, in cazul cernelurilor colorate cu violet de gentiane sau cu alti pignenti, oxidarea se produce destul de usor, un efect similar il are si apa oxigenata, care se gaseste la farmacii. De aceea, cand creionul de sters cerneala se usuca si nu mai functioneaza, este de ajuns sa fie introdus in apa oxigenata, timp de 24 de ore si va redeveni functional.
In cazul cernelurilor rosii, verzi, albastre din stilourile cu bila, pigmentii nu pot fi distrusi decat printr-un oxidant mai puternic decat cel mentionat anterior. Exista in comert un astfel de corector compus din trei flacoane: unul cu permanganat de potasiu (oxidant puternic), un altul cu acid sulfuric necesar pentru stimularea reactiilor chimice, si unul cu apa oxigenata pentru decolorarea rezultatului reactiilor de dinainte. In aceasta situatie, cerneala este stearsa, dar exista dezavantajul ca si hartia ar putea fi atacata. Cerneala neagra de China, care contine particule de carbon, nu se poate sterge printr-un asfel de procedeu.
Exista stilouri care sunt comercializate impreuna cu un creion de sters cerneala, fixat la unul dintre capete (marca Pilot FriXion, de exemplu). Inovatia, in aceasta situatie, este ca stiloul contine cerneala care reactioneaza la caldura, devenind incolora. Creionul de sters cerneala are rolul nu de “a sterge”, ci de a genera caldura (in jur de 65 de gradeCelsius), in momentul in care este frecat de hartie, si de a face cerneala sa devina invizibila. Diferenta si marele avantaj fata de alte creioane de sters consta in faptul ca se poate scrie imediat pe suprafata respectiva, cu acelasi stilou. Pentru rezultate optime este bine ca stergerea sa se faca imediat, cat cerneala este inca proaspata, altfel aceasta patrunde in structura hartiei si procesul nu mai este atat de eficace.
Mai exista un avantaj (sau dezavantaj) in cazul acestui produs. Fiind vorba de o cerneala termosensibila, daca paginile scrise cu un astfel de stilou stau in apropierea unei surse de caldura (un calorifer, bordul masinii, caldura emanata de un copiator etc.) s-ar putea ca scrisul sa dispara pur si simplu. In acest caz, nu este totul pierdut, se pot introduce foile de hartie in congelator, unde sa se atinga in jur de -12 grade Celsius, si scrisul va reaparea. Si functionarea stiloului este influentata de temperatura, de aceea, daca este cazul, se procedeaza in acelasi fel, iar dupa ce este scos din frigider, stiloul trebuie tinut pana ajunge la temperatura camerei, dupa care poate fi folosit in continuare. Un astfel de stilou se consuma dupa aproximativ doua-trei saptamani de scris intens.
Cerneala termorezistenta nu trebuie confundata cu cerneala invizibila, in jurul careia s-au tesut atatea povesti, mai mult sau mai putin adevarate, legate de spionaj, in special in timpul “Razboiului rece” dintre Statele Unite ale Americii si URSS. Cerneala invizibila (cerneala simpatica) este o substanta care “dispare” de indata ce a fost pusa pe hartie si poate fi facuta vizibila prin doua metode: prin incalzire sau prin aplicarea unei substante chimice cu rol de revelator. Din prima categorie, un exemplu foarte cunoscut este sucul de lamaie, care, incalzit, dobandeste o culoare brun-roscata. In 2011, cand CIA a declasificat mai multe documente, redactate intre 1917-1918, a gasit si texte scrise cu cerneala invizibila, facuta pe baza de aspirina sau piramidon.
Exista si cerneluri care nu se sterg cu niciun creion, ceea ce inseamna ca sunt alcatuite din substante care nu reactioneaza cu cea din creionul de sters cerneala.
Roller-ul Ubers Fiktion are aceleasi caracteristici, dar este mai ieftin.
Foarte educativ articolul, felicitări pentru munca depusă.