Crinii de mare sunt echinoderme fascinante, prezente în toate oceanele lumii, de la apele calde cu recife de corali până la adâncimi extreme de 10.000 de metri.
Habitatul și distribuția globală
Crinii de mare sunt animale marine ce apartin clasei echinodermelor si sunt omniprezenti in toate oceanele lumii si in marile adiacente lor, fixate pemanent sau temporar in adancuri, pe fundul apelor. Sunt cunoscute aproximativ 630 de specii de crini de mare care pot fi gasite in fiecare ocean la diferite adancimi. Unele dintre ele se gasesc chiar la adancimi de 10000 de metri. Totusi majoritatea speciilor traiesc la adancimi de 200 de metri, mai ales in apele calde cu recife de corali.
Caracteristicile unice ale crinilor de mare
In partea de jos a crinului de mare se gaseste un fel de ,,cupa” care reprezinta organismul acestei echinoderme. De la el pleaca numeroase raze (sau brate) care au rolul principal de a filtra crustaceele mici din apa si de a le transfera la gura de varsare a organismului (din centrul cupei). Aceste raze pot fi foarte lungi, unele ajung la 1 m lungime, iar fiecare dintre ele prezinta niste ,,picioruse false” distribuite la distante egale intre ele.
Crinii de mare duc o viata sedentara pe fundul marii, alte echinoderme insa sunt mobile, se misca prin apa. Interesant este faptul ca fiecare specie este unica in felul ei, are o forma distincta a corpului, ramificata si penata. Nici una nu are cap si nici coada, gura se afla in centrul unei suprafete numita extremitatea orala, iar anusul este pozitionat in centrul suprafetei opuse arborale.
Crinoidele au aparut pe Terra cu aproximativ 488 milioane de ani in urma. Conform cercetatorilor in perioada paleozoicului au existat peste 5000 de specii de crinoide, din care majoritatea au disparut. Astazi se gasesc numeroase resturi fosile, exista straturi de calcar aproape in intregime compuse din ele, ca niste paturi de resturi fosilizate. Se pare ca astazi exista doar o parte dintre speciile care au aparut pe Pamant cu aproximativ 250 de milioane de ani in urma.
Florometra serratissima
Acesta echinoderma se desprinde de tulpina cand este tanara si astfel devine autonoma. Ca aspect general se aseamana cu stelele de mare in special din punct de vedere anatomic si mai putin datorita aparatului bucal orientat in sus.
Se hraneste cu plancton care este prins de numeroasele picioruse tubulare de pe raze si dus apoi la gura. Razele pot fi intinse pana la lungimea de 70 cm, iar tulpina poate ajunge la lungimea de 1 m. De asemenea, razele care sunt distruse sau se rup sunt refacute inapoi – acest lucru se intampla si la alte specii de echinoderme.
Oxycomanthus bennetti
Acest crin de mare filtreaza hrana si traieste mai ales pe recifele de corali. Se remarca printr-o admirabila coroana de raze care pot fi intinse pana la aproximativ 40 cm.
Crinii de mare fac parte din increngatura Echinodermata, familia Crinoidea.
Impactul activităților umane asupra crinilor de mare
Deși crinii de mare nu sunt considerați direct amenințați, distrugerea habitatelor lor naturale, cum ar fi recifele de corali, și poluarea oceanelor au un impact negativ asupra populațiilor.
Activitățile de pescuit cu plase adânci pot deteriora habitatele de pe fundul mării, afectând în mod direct aceste echinoderme. Este esențială implementarea unor măsuri de conservare pentru a proteja aceste organisme fascinante și ecosistemele marine în care trăiesc.
Video – Crinoide: