In mlastinile padurilor ecuatoriale din vestul si centrul Africii traieste crocodilul pitic (Osteolaemus tetraspis) care este cunoscut si sub denumirea de crocodilul vest-african cu botul bont. Acesta este singura specie care apartine genului Osteolaemus si se deosebeste de alte specii de crocodili prin faptul ca are fruntea mai larga, iar orificiul sau nazal este despartit in doua de un sept osos.
Se intalneste in raurile lente, iazurile, ochiurile de apa si mlastinile din regiunile impadurite din Guineea-Bissau, Senegal, Liberia, Gabon, Uganda, Angola, etc. Un exemplar adult poate ajunge pana la lungimea de 1,7 m, in cazuri exceptionale si pana la 1,9 m. Masculul este intotdeauna mai mare decat femela.
Este activ mai mult noaptea, cand vaneaza la distanta mica de malul apelor, prinzand prada cu o zvacnitura laterala a maxilarelor inguste, care opun o rezistenta mica in fata apei. Deseori sta cu ochii si narile plutind deasupra apei si se apropie de prada fara a fi observat de aceasta. Prada este inghitita intreaga, deoarece crocodilii musca dar nu pot mesteca, iar cand aceasta este mai mare este dezmembrata prin rotire violenta in jurul propriei axe sub apa.
Ziua sta ascuns printre radacinile acvatice ale copacilor. Este un mare carnivor, in sezonul umed se hraneste cu peste, amfibieni, in rest hrana sa consta din crustacee si mici reptile. Mananca si hoituri, mamifere mari si alte nevertebrate.
Adultii au corpul lat si usor aplatizat, acoperit cu solzi mari de forma unor placi osoase, mai ales pe spate, gat si coada, in rest solzii sunt de dimensiuni mai reduse. Pe partea dorsala corpul este de culoare deschisa, maro sau chiar neagra, uneori cu pete galbene, care sunt mai bine evidentiate la exemplarele tinere.
Pe partea ventrala coloritul este maroniu-deschis, sau usor galbui la pui. Are ochii mari si bulbucati, pozitionati pe partea dorsala a capului la fel ca si nasul, la distanta mica unul de altul. Coada este musculoasa si lunga, aplatizata in plan vertical, deasupra cu solzi carenati.
Ochii sunt protejati sub apa prin a treia pleoapa transparenta, care poate fi inchisa atunci cand crocodilul intra in apa. De asemenea traheea este protejata printr-un pliu de piele, care apare in partea posterioara a gatului si care atunci cand crocodilul deschide botul sa prinda prada, acesta se inchide si opreste apa. Membrele posterioare sunt mai mari decat cele anterioare si prezinta labe palmate pentru inot.
La aceasta specie reproducerea este ovipara, femela depune la cateva saptamani dupa copulatie un numar de 10 oua intr-un cuib format in vegetatia aflata in putrefactie sau intr-o movila de pamant. Isi pazeste oualele pana cand acestea eclozeaza (dupa o perioada de 85-105 zile), apoi are grija de pui, ii urmareste pana si in apa. Puii au la inceput lungimea de 28 cm. Acestia sunt de multe ori prinsi de pasarile rapitoare, reptile, mamifere si alte specii de crocodili.
Crocodilul pitic face parte din ordinul Crocodilia, familia Crocodylidae. Este o specie vulnerabila deoarece numarul de exemplare scade in fiecare an, datorita distrugerii habitatului natural.
Video – Crocodilul pitic (Osteolaemus tetraspis):