Povestea cercurilor misterioase din campuri incepe prin secolul 17, cand un pamflet distribuit in Anglia acelor ani prezenta pe prima pagina imaginea diavolului care crea un desen circular intr-un lan. Se spunea ca proprietarul lanului fusese atat de socat de pretul propus de muncitori, incat a spus ca ar prefera sa i-l lucreze diavolul…
De atunci asa-numitele crop circles, cercurile din lan, au dovedit o celebritate extraordinara, incepand sa fie mentionate in toate colturile lumii.
Insa cine sau ce anume creeaza cele mai uimitoare desene in campurile de peste tot?
Explicatiile au inceput sa curga mai ales prin anii ’70 cand cercurile au devenit faimoase la nivel mondial, mai ales multumita miscarii New Age. Desi foarte raspandite, mai ales in Anglia, in special in zona apropiata sitului Stonehenge, odata cu faima lor se pare ca s-au intins, ajungand inclusiv in Australia, Elvetia, dar si in alte parti ale lumii, fiind inregistrate in jur de 10.000 de astfel de “desene” in aceste state.
Cercurile din lanuri reprezinta un nume destul de limitat acum, desenele capatand forme geometrice foarte diverse, uneori reprezentand siluete sau ceea ce par a fi machete. In trecut insa, majoritatea formelor erau circulare si realizate prin culcarea la pamant a plantelor cultivate, in general cereale sau plante de nutret.
Dezvoltarea lor a fost insa spectaculoasa, aparand uneori in numar mare, incluzand spirale, linii duble sau triple sau chiar alte fome geometrice care impreuna formeaza un cerc mai mare. Rezultatele sunt de multe ori cu adevarat spectaculoase. Insa daca felul in care arata este cat se poate de clar, uneori putand fi ghicite si metodele crearii, autorii mentionati sunt cat se poate de diversi.
Poate cel mai des invinuiti de distrugerile din lanuri sunt extraterestrii, multi entuziasti ai fenomenului crop circles petrecandu-si noptile langa campuri pentru a avea parte de o intalnire speciala. Ca dovada exista niste filmulete, cam incetosate ce-i drept, care prezinta ceea ce par a fi OZN-uri care creeaza cumva cercuri sub ele. Un alt argument al sustinatorilor teoriei este legat de complexitatea desenelor si marimea lor, care le-ar face imposibil de creat fara ajutorul unor tehnologii supraomenesti. Iar acestea nu pot fi decat cele ale extraterestrilor. Scepticii insa nu vad niciun motiv logic pentru care niste fiinte care au circulat mii si mii de ani lumina si-ar face simtita prezenta prin culcarea la pamant a plantelor in forma de cerc, in mod sigur avand un mesaj mai profund de atat.
Alta varianta, preferata de adeptii teoriilor New Age, considera aceste “crop circles” chiar mesajul Mamei Terra catre locuitori. Exista cateva culte care cred intr-o entitate vie, intreaga planeta, pe care o denumesc de obicei cu numele Gaia. Aceasta este constienta si cat se poate de activa, transmitand astfel un mesaj oamenilor, care o afecteaza iremediabil. In plus, ei considera importante si asa-numitele vortexuri de energie, a caror putere poate duce la modificari fizice ale plantelor. Si cum locul pe care se afla Stonehenge este considerat un punct maximal al energiei, concentrarea cercurilor in aceasta zona pare cat se poate de fireasca, macar pentru unii.
Cea mai probabila varianta insa tot de oameni tine, neavand nicio legatura cu paranormalul. Asa se explica faptul ca majoritatea desenelor au aparut in locuri unde nu exista legislatie care sa pedepseasca astfel de actiuni. Pare putin probabil ca extraterestrii sau Gaia ar fi interesati de acest aspect. Iar apoi vine povestea lui Doug Bower si Dave Chorley, care au recunoscut ca se fac vinovati de crearea a catorva sute de cercuri. Si nici macar nu foloseau tehnici complicate. De fapt cu sfoara, o scandurica, niste teava de PVC si o scara s-a demonstrat ca in doua ore se poate face un cerc destul de complex si mare.
Multi considera ca ar trebui trecuta o noua arta in cataloagele de profil, arta numita “Crop circles”. Desi nu este facuta sa reziste, o astfel de imagine necesita planuri, calcule si destul de multa munca, rezultatul fiind cel putin placut vederii. Insa acest gen de arta nu a impresionat prea mult fermierii, de-a dreptul furiosi din cauza pierderilor cauzate de exprimarea artistica a altora. Ca urmare, unii si-au cultivat propriile campuri pentru a se exprima artistic in voia cea buna, spre multumirea tuturor. Deci da, din pacate nu omuletii gri par a fi candidatul ideal pentru crearea desenelor, niste pusti de liceu plicitisiti cu scandurele si sfori fiind niste suspecti mult mai buni.
Desigur mai exista niste variante auxiliare, precum cea foarte amuzanta a marsupialelor numite wallaby, care au fost vazute fugind in cercuri in campurile de mac pentru obtinerea opiului dupa ce au ingerat cateva plante. In plus, vartejurile si tornadele spontane pot crea niste “crop circles” destul de convingatoare. Insa orice ar fi, de la marsupiale “fericite” la extratestri sau o noua forma de exprimare artistica, un lucru e clar, e aproape imposibil sa fii insensibil in fata celor mai complexe dintre aceste lucrari.