Pentru turistii interesati de viata si sfarsitul celei care a fost eroina franceza, s-a ridicat crucea memoriala a Ioanei d’Arc, astfel ca, undeva, in centrul orasului Rouen, o biserica moderna – Eglise Jeanne d’Arc -, a fost construita, cu o staruinta remarcabila, in asa maniera incat sa semene cu un rug urias, marcand locul unde tanara a fost executata, la data fatidica, asa cum este cunoscuta in istorie, de 30 mai 1431. O cruce inalta, foarte simpla, din fier forjat a fost ridicata in cinstea eroinei nationale a Frantei si dainuie asupra orasului Rouen.
Ioana d’Arc a devenit eroina nationala franceza, sfanta apartinand religiei catolice, precum si sursa de inspiratie pentru politicienii lumii, scriitori si artisti, de-a lungul secolelelor care au trecut. Fiind indemnata de viziuni religioase, care ii cereau sa-i indeparteze pe englezi din Franta, ca mai apoi, sa-l aduca pe Delfin la Reims, pentru a fi incoronat, Ioana a scris – prin uluitoarea ei cariera de soldat si de lider militar important – un capitol cu totul remarcabil in istoria tarii. Cu o bravura incredibila, a reusit sa infrunte provocari destul de dificile, insa flerul ei si forta de lupta au facut-o sa treaca peste toate incercarile.
In 1337, avea sa inceapa Razboiul de 100 de ani, pe fondul disputelor pentru preluarea tronului si al unei guvernari instabile, care facuse Franta fragila in fata atacurilor venite din exterior si nu numai. Pana in anul 1429, alianta anglo-burgunda ocupase mare parte din Franta pe fondul tensiunilor deja existente. Imediat ce fusese acceptata ca soldat, cumva ca o consecinta, Ioana d’Arc a pornit cu hotararea-i specifica sa intoarca soarta in favoarea francezilor, atacand si recapturand cetatile care fusesera deja ocupate, alungandu-i pe englezi si ridicand, pana la urma, asediul asupra orasului Orleans, care dura de aproape cinci luni.
Eroina a recucerit Reims si, in cele din urma, Parisul. Din nefericire insa, Ioana a fost prinsa de burgunzi, in mai 1430, si, in pofida catorva incercari cu adevarat dramatice de evadare, a fost vanduta englezilor, ca mai apoi sa fie incarcerata cu cruzime la Rouen. Ioana d’Arc a fost, astfel, invinuita de erezie de un tribunal corupt, intr-un final, eroina nationala fiind arsa pe rug.
Chiar si asa, abia dupa moartea ei, a inceput sa se resimta vinovatia, astfel incat, un proces postum, din 1456, avea sa o reabilitateze in sensul ca, desi fusese victima unei coruptii covarsitoare la nivelul cel mai inalt, demnitatea ei si numele de martir au fost reconoscute, chiar daca dupa aceasta fusese arsa pe rug intr-un mod de o cruzime inimaginabila. In prezent, cei interesati pot vizita Crucea memoriala a Ioanei d’Arc din Rouen, Franta, ridicata in cinstea ei, precum si a faptelor facute.