Cula turcească din Ciacova face parte din vechiul sistem de fortificaţii al localităţii. Aceasta este, de fapt, un turn de apărare şi este amplasat pe malul Timisului Mort, undeva lângă staţia C.F.R.
Ciacova a fost pentru prima dată atestată documentar în anii 1220-1224. Aproape două secole mai târziu, între 1390 şi 1394, a fost ridicată o cetate. Aceasta se află într-un loc strategic, fiind una dintre cel mai greu de cucerit cetăţi, pentru că era înconjurată de canale.
Cu toate acestea, turcii reuşesc să o cucerească şi au avut-o în posesie între 1551-1567. Aceştia au transformat-o într-o fortăreaţă, iar turnul de apărare era cel mai puternic. Anul 1701 marchează distrugerea cetăţii.
Cula turcească este singura parte componentă a cetăţii care a rezistat de-a lungul timpului. Încă este o construcţie impresionantă: are aproape 24 de metri înălţime, iar zidurile au o grosime ce oscilează între 1.10 metri şi 2.70 metri. Cula este dispusă pe patru nivele, ultimele trei etaje având aspecte de locuinţă. Plafoanele acestora sunt din grinzi de lemn de stejar.
Turnul de apărare a fost ridicat din cărămidă arsă, iar impresia generală pe care o lasă este aceea de monumentalitate. Au fost construite puţine deschideri, iar cele care există se află în partea superioară a clădirii. Ferestrele seamănă mai degrabă cu nişte metereze – sunt înguste, unele au formă dreptunghiulară şi multe au terminaţiile sub forma unor arcuri semicirculare.
De asemenea, în partea superioară există şi platforma de apărare, care a fost prevăzută cu creneluri. În partea sudică a culei se află o intrare, aceasta fiind legată de platforma de apărare printr-o scară sculptată în perete. Tot de aici, se poate ajunge în subteran, coborând pe scările desprinse dintr-o nişă îngustă.
Cula turcească de la Ciacova a fost declarată monument istoric, iar în perioada 1962-1963 a fost restaurată. În timpul acelor lucrări, crenelurile şi platforma de apărare au fost reconsolidate, iar faţadele au beneficiat şi ele de câteva îmbunătăţiri. Restauratorii au reuşit să nu modifice în vreun fel structura iniţială a turnului, astfel că acesta se prezintă în aceeaşi formă pe care a avut-o încă de când a fost ridicat.
De-a lungul secolelor, Cula Turcească a servit nu doar ca fortificație, ci și ca punct de observație și, mai târziu, ca simbol al patrimoniului local. Este unul dintre cele mai vechi edificii din regiune, martor al multor evenimente istorice ce au modelat identitatea culturală a Timișului.
Eforturile recente de conservare își propun să protejeze și să valorifice Cula ca destinație turistică. Accesul vizitatorilor este încurajat, cu scopul de a educa publicul despre istoria și importanța acestei fortificații în contextul local și național.
Legate de Cula Turcească există numeroase legende locale, care adaugă un strat de mister și atractivitate. Poveștile despre bătălii și eroi locali care au apărat turnul sunt parte din folclorul oral al comunității din Ciacova.