Culoarea anului 2022 a fost anunţată, cu puţin timp în urmă, de către Pantone Color Institute, celebra societate americană, înfiinţată în urmă cu peste un secol şi jumătate, producătoarea cunoscutelor diagrame/ cataloage de culori (adică aproximativ 800 de nuanţe ale culorilor de bază), pentru toate domeniile.

Prin urmare, culoarea anului 2022 este o nuanţă de albastru – albastru Very Peri (Pantone 17-3938) – care nu a existat până acum în gama de culori a Pantone Color Institute, în care au fost combinate tonuri de albastru şi rosu-violet, nuanţă asemănătoare cu a florilor de levănţică sau cu penajul violet deschis al unor păsări.

Culoarea anului 2022, Sursa Panetone
Culoarea anului 2022, Sursa Panetone

După albastrul clasic (Pantone Midnight Blue 19-4052 Classic Blue), “elegant în simplitatea sa, evocând cerul la amurg”, după cum spuneau producătorii, pentru 2020, după combinaţia de gri (Gray Ultimate/ Gri Suprem) şi galben (Illuminating), în 2021, culori ale conceptualizării, creativităţii şi entuziasmului, culoarea anului următor, 2022, este albastrul Very Peri – o nuanţă vibrantă, revigorantă, de albastru – violet.

În opinia producătorilor, albastrul Very Pericombină fidelitatea şi consistenţa albastrului cu energia şi entuziasmul roşului, este nuanţa cea mai fericită şi mai caldă de albastru, este cea care introduce un amestec înălţător de noutate”. Culoarea Anului 2022 reflectă, potrivit Pantone, „fuziunea vieții moderne și modul în care tendințele de culoare din lumea digitală se manifestă în lumea fizică și invers”.

Culoarea albastru Very Peri (Pantone 17-3938) va transmite un mesaj de credibilitate și creativitate. Indiferent de materialele în care se va regăsi culoarea, aceasta va emana o prospeţime care va capta imediat privirea, va fi “intrigantă şi atrăgătoare”.

Semnificaţiile simbolice ale albastrului, în general, ale culorii anului 2022, în special

Culoarea anului 2022, Sursa XDA Developers
Culoarea anului 2022, Sursa XDA Developers

Culoarea albastru are o simbolistică deosebit de complexă. În “Dicţionarul de simboluri”, al lui Jean Chevalier şi Alain Gheerbrant, se precizează că: “Dintre culori, albastrul este cea mai adâncă; privirea pătrunde într-însa fără să întâlnească niciun obstacol şi se rătăceşte în nemărginire, ca şi cum culoarea ar încerca mereu să-i scape.

Albastrul este cea mai imaterială dintre culori, natura nu o înfăţişează, în general, decât alcătuită din transparență […] Aplicată pe un obiect, culoarea albastru despovărează formele, le deschide, le desface. O suprafaţă colorată în albastru încetează să mai fie suprafaţă, un zid albastru nu mai este un zid. Mişcările şi sunetele, dar şi formele dispar în albastru, se cufundă în el, se evaporă, ca o pasăre în văzduh […] Albastrul nu reprezintă oare culoarea păsării fericirii, pasărea albastră, cea inaccesibilă şi totuşi atât de aproape?”

Albastrul Very Peri, cu un subton violet, rezultat din combinaţia cu roşu, precum culoarea florii de levănţică, este o expresie a echilibrului dintre cer şi pământ, a balanţei dintre simţuri şi spirit, dintre inteligenţă şi patimă, dintre înţelepciune şi iubire. Este o expresie a măsurii, pentru că, în combinaţie cu albastrul, ardoarea rosului se domoleşte.

Culoarea anului 2022 în viziunea Benjamin Moore Paints. Decoraţiuni interioare

Green Ombre, Benjamin Moore
Green Ombre, Benjamin Moore

În viziunea Benjamin Moore Paints sau Benjamin Moore & Co, o cunoscută companie americană de vopseluri, culoarea anului 2022 este verdele-salvie – Green Ombre CC-550 (October Mist/ Ceaţa de octombrie. gri-verde), o nuanţă asemănătoare cu cea pe care au ales-o şi cei de la Compania de vopseluri Dulux, verde-măslin. Această culoare va fi în trend, în 2022, când va fi vorba de decorarea/ redecorarea interioarelor.

Specialiştii spun că, în 2022, pentru interioare, pe lângă accentele de albastru Very Peri şi de verde-salvie, relaxante, atrăgătoare, care se pot combina cu multe alte culori, recomandate sunt şi alte nuanţe: culori de toamnă, precum galben muștar, teracotă sau chiar bej, care pot conferi o notă de eleganţă inconfundabilă.

Shutterstock – Culoarea anului 2022

Calming coral
Calming coral

Pentru analiştii şi experţii de la Shutterstock (site-ul care oferă milioane de fotografii şi videoclipuri pe Internet) şi care s-au bazat pe nenumăratele imagini încărcate în întreaga lume, în care fiecare nuanță a pixelilor este contorizată, precum și performanța recentă a ratei de click (CTR), culoarea anului 2022, pentru mediul digital, este “coral”/ Calming coral – un ton de piersică, o combinaţie de roz, roşu, galben, portocaliu şi maro, o nuanță pastelată, deosebit de discretă.

Aceasta poate fi armonizată cu un albastru deschis, pentru a spori sentimentul de linişte. Culoarea Calming Coral poate fi folosită, în special, pentru a evidenția un mesaj de căldură, confort și pace.

Recomandate de Shutterstock sunt şi “mov catifea” – “cea mai îndrăzneață dintre culorile noastre la modă pentru 2022” – care se potriveşte foarte bine cu o nuanță contrastantă de verde smarald, “roz Pacific”, în nuanţa florilor ofilite presate între paginile unei cărți vechi, nuanțe de verde, pentru a îmbunătăți performanța, având în vedere, spun specialiştii Shutterstock, că nuanțele de verde au dominat ratele de click și de conversie în campaniile publicitare din 2021.

Albastrul Very Peri, de bun augur pentru anul 2022

Culoarea anului 2022
Culoarea anului 2022

Culoarea dominantă a anului viitor – albastrul Very Peri – anunţată, ca de obicei, în luna decembrie a anului care tocmai se încheie, va avea, cu siguranţă, un impact deosebit asupra multor domenii – în modă, în design interior, în industria frumuseţii, grafică, artă, în producţia auto, publicitate etc.

Sfârşitul de an este un moment potrivit pentru a ne pregăti pentru următorul an şi, din acest punct de vedere, al culorii/ culorilor care pot fi de bun augur – albastrul Very Peri, verdele-salvie, verdele-măslin, coral, mov catifea, roz Pacific şi nuanţele apropiate acestora. Vestimentaţia, încălţămintea, accesoriile pentru femei şi bărbaţi, din 2022, vor fi dominate şi ele de aceste culori.

Experţii spun că avem nevoie, şi din acest punct de vedere, al culorilor, de o schimbare, mai ales într-o perioadă aşa de complicată din cauza efectelor pandemiei. Este nevoie de echilibru, de lumină, de relaxare, de creativitate, de încredere şi putem redescoperi aceste valenţe ale vieţii de zi cu zi şi prin paleta de culori.

Este esenţial, spun cei de la Pantone, ca omenirea să înţeleagă faptul că, după întunecaţii ani 2020, 2021, totul se va limpezi şi culorile alese pot fi şi ele purtătoarele acestui mesaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.