Portabil, ieftin, cu un camp vizual larg si usor de folosit! Acestea sunt doar cateva din avantajele pe care un binoclu le poate avea. Desi utilizarea unui binoclu pentru astronomie are limitarile sale, te vei putea bucura intotdeauna de observarea unora din nestematele de pe cerul noptii. Astronomii amatori considera ca binoclurile cu deschidere medie (50-70 de mm) sunt fie instrumente ieftine pentru incepatori, fie un accesoriu util pentru instrumentele mai avansate – telescoapele. Acest lucru este justificat pe deplin. Intr-adevar, binoclul este un instrument excelent de pornire pentru noii observatori, mai ales pentru cei cu posibilitati financiare limitate. Un binoclu cu deschidere medie de o calitate rezonabila nu este doar mai ieftin decat cel mai ieftin telescop astronomic, ci este si mult mai usor de utilizat, de configurat si este mai portabil. In plus, un binoclu are si utilizari evidente in afara astronomiei, cum ar fi observarea pasarilor sau a curselor de cai.

Deschiderea lentilelor

Ne putem gandi la binoclu ca la doua telescoape mici fixate unul de altul. In interiorul binoclului, doua prisme pliaza calea luminii, ceea ce le face mult mai compacte decat un telescop obisnuit. Fiecare binoclu este marcat cu doua numere, cum ar fi 7 x 40 sau 10 x 50. Prima cifra este gradul de marire, care este extinderea in raport cu vederea cu ochiul liber. A doua cifra este deschiderea (adica latimea) lentilelor din fata, masurata in milimetri. Deschiderile mai ample permit patrunderea luminii in cantitate mai mare, facand ca obiectele mai slab iluminate sa fie vizibile. Cu toate acestea, binoclurile cu deschidere ampla sunt mai grele si mai costisitoare decat binoclurile mici. Binoclurile cu zoom sunt deasemenea disponibile, insa in general, acestea produc imagini mai slab calitativ.

In cazul observatorilor mai experimentati, deschiderea ampla a binoclului este ideala pentru scanarea preliminara a cerului, in scopul de a-l evalua la inceputul unei sesiuni de observare. Binoclul este deasemenea util in combinatie cu detectorul telescopului, ca un ajutor in gasirea obiectelor ce urmeaza sa fie observate. In plus, exista obiecte mari cu o suprafata slab iluminata, cum ar fi galaxia Pinwheel, care sunt mai usor de vazut cu ajutorul unor asemenea binocluri, decat cu ajutorul telescoapelor care au deschiderea chiar si de doua ori mai ampla. Un numar tot mai mare de observatori cu experienta au inceput sa realizeze ca binoclul nu este limitat la a fi un ajutor pentru telescop, ci are o valoare astronomica exceptionala de unul singur.

Portabilitatea unui binoclu

Exista doua avantaje ale portabilitatii unui binoclu. Primul avantaj este compactitatea si greutatea instrumentului in sine. Un binoclu de 10 x 50 este probabil cel mai comun binoclu utilizat de incepatori si ca adjuvant pentru telescoape. Acesta are in mod tipic lungimea de 18 centimetri si aproximativ aceeasi latime, si cantareste in jur de un kilogram sau mai putin, mult mai putin in cazul modelelor usoare. Al doilea avantaj este faptul ca binoclurile de aceasta marime si cu aceasta greutate pot fi tinute in mana cu usurinta pentru perioade moderate de timp, astfel incat nu este nevoie de un suport pe care sa fie sprijinite. Chiar si binoclurile de 15 x 70 sau 16 x 70, care au in mod tipic lungimea de 28 de centimetri si cantaresc in jur de 2 kilograme, pot fi tinute in mana pentru perioade scurte de timp.

Desigur, toate binoclurile vor beneficia de pe urma unui suport pe care sa fie montate. Daca observatorul doreste sa utilizeze si un sprijin pentru acest tip de binoclu, un monopied rezistent sau un trepied cu un cap care se misca sau se inclina va fi suficient pentru un binoclu cu deschiderea de 80 sau 100 de milimetri (daca sunt mai usoare). Cu toate acestea, este necesar sa precizez ca un trepied fotografic cu un cap care se deplaseaza sau se inclina, desi este utilizat in mod frecvent, este departe de a fi un suport ideal de binoclu, in astronomie.

Binoclu pentru adnirat astrele in timpul noptii, Foto: binocularsblog.com
Binoclu pentru adnirat astrele in timpul noptii, Foto: binocularsblog.com

Durabilitatea

Binoclurile cu deschiderea de 100 de milimetri sau mai mica sunt de obicei usor de configurat. Daca vor fi tinute in mana (de obicei cele cu deschiderea de 50 de milimetri sau mai mica), tot ce trebuie sa faca observatorul este sa seteze distanta interpupilara si focalizarea. In mod normal, ele nu au nevoie de timp pentru a ajunge la echilibru termic, prin urmare pot fi utilizate imediat si fara prea multe pregatiri. Chiar si binoclurile mai mari sunt, in general, mult mai usor de configurat decat multe telescoape. De obicei, binoclurile nu sunt montate ecuatorial, datorita pozitiei incomode a capului observatorului impusa de o asemenea montare. Pentru acest motiv, binoclurile sunt de obicei montate pe o anumita forma de montura altazimut (de multe ori un trepied fotografic si capul).

Campul de vedere (numit deasemenea “campul” sau “FOV” – Field of View) al binoclurilor este de obicei de 3 grade pana la 5 grade in diametru, echivalent cu diametrul a zece Luni. Acesta este cu mult mai mare decat campul celor mai multe telescoape, permitand observatorului sa vada zone mai mari si mai largi de pe cer. Unele obiecte sunt ideale pentru a fi observate cu binocluri, cum ar fi: cometele cu coada lunga, unele clustere de stele, campurile de stele din Calea Lactee si, desigur, Luna.

Alegerea unui binoclu

Atunci cand cumparati un binoclu, trebuie sa luati in considerare cine va utiliza acest instrument – un copil, de exemplu, va avea nevoie de un binoclu mai mic si mai usor. Nu fiti tentati de binoclurile care ofera o marire mare combinata cu o deschidere mica, intrucat imaginile rezultate vor fi neclare si slab iluminate. In mod ideal, pentru pentru uz astronomic, deschiderea in milimetri a unui binoclu trebuie sa fie de cel putin cinci ori mai mare decat cifra de marire. Binoclurile cu un raport mai mic sunt bune pentru zi, insa vor produce imagini mai intunecate pe timp de noapte.

In cazul binoclurilor compacte, prismele de acoperis ii permit luminii o “cale dreapta” – rezulta un design compact cu butoaie drepte. Cu toate acestea, lentilele sunt relativ mici si nu sunt cea mai buna alegere pentru astronomie. In cazul binoclurilor standard, fasciculul de lumina este pliat de doua prisme inainte de a iesi prin suportul pentru ochi. Prismele din aceste binocluri sunt numite “prisme Porro”. Unele binocluri au cupe de cauciuc pe piesele pentru ochi, pentru a nu lasa lumina ratacita sa patrunda.

Cu cat binoclul mareste imaginea mai mult, cu atat imaginea va parea sa tremure mai mult, din cauza miscarilor mainii observatorului – chiar si cele mai mici vibratii vor zdruncina imaginea, ceea ce o face dificil de vizualizat. In cazul binoclurilor mari, solutia este sa le montati pe trepiede pentru camere foto. Ideal ar fi ca binoclurile mari sa fie montate pe suporturi speciale pentru binocluri, insa acestea sunt mai costisitoare. Binoclurile mai noi cu stabilizatoare ale imaginii simt miscarea si regleaza prismele in mod corespunzator. Desi aceste binocluri au avantajul portabilitatii, ele sunt mai costisitoare si mai grele decat binoclurile standard.

1 COMENTARIU

  1. De curand am inceput sa caut un telescop. Am gasit diferite modele, dar m-am lovit putin de problema financiara. Am gasit un model accesibil pe cmall.ro/telescop-jiehe-cf400-x-80.html . Ma puteti ajuta cu o parere? Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.