Pastele se apropie cu pasi repezi si in acest an, aproape batand la usa. Insa aceasta sarbatoare crestina este una care nu are loc in fiecare an la aceeasi data, deci cum calculam cand este Pastele? Nici in calendarul Gregorian si nici in cel Iulian nu este stabilita o data exacta a Pastelui, aceasta sarbatoare crestina bazandu-se pe o formula de calcul similara calendarului evreiesc. Primul Consiliu de la Niceea din 325 a stabilit modul de calcul dupa care se ghideaza Biserica Ortodoxa si cea Catolica.
Data Pastelui este calculata in functie de un calendar lunisolar si de pozitia Lunii. Trebuie sa avem grija cum calculam cand este Pastele in functie de pozitia Lunii pentru ca sarbatoarea crestina are loc la o saptamana dupa prima luna plina ce urmeaza echinoctiului emisferei nordice. Din punct de vedere eclesiastic, data fixa la care are loc echinoctiul vernal din emisfera nordica este 21 martie. Luna plina nu este de fiecare data respectata din punct de vedere astronomic, Biserica ghidandu-se de multe ori si dupa alte considerente atunci cand calculeaza data Pastelui din fiecare an.
In crestinatatea vestica, Pastele cade mai mereu in perioada 22 martie-25 aprilie. Ziua ce precede prima zi de Paste, Lunea Sfanta, este de obicei zi libera din punct de vedere legal in tarile in care exista comunitati crestine puternice din punct de vedere al numarului.
Cum calculam cand este Pastele in cazul crestinatatii estice? Aici lucrurile se bazeaza pe calendarul iulian. Crestinii de rit vechi, asa cum sunt cunoscuti in mod comun cei care se ghideaza dupa calendarul iulian, decaleaza cu o saptamana sarbatoarea Pastelui. Aceasta are loc intre 4 aprilie si 8 mai, in functie de pozitia Lunii si de alte considerente religioase si teologice.
Bisericile Ortodoxe care au aderat la calendarul gregorian, asa cum este si Biserica Ortodoxa Romana, celebreaza Pastele odata cu crestinatatea vestica.
Primul Consiliu de la Niceea
La primul Consiliu de la Niceea s-a stabilit cum calculam cand este Pastele pentru intreaga crestinatate. Toate bisericile crestine au acceptat in 325 ca vor sarbatori Pastele la aceeasi data, celebrarea devenind deci total independenta de Pastele evreiesc. Nu se stie insa cu siguranta daca acest consiliu este cel care a venit cu metoda de calcul a stabilirii datei de celebrare a Pastelui sau daca acesta a discutat doar acest aspect.
In urmatorii ani dupa acest consiliu, sistemul stabilit de biserica Alexandriei a devenit cel utilizat de obicei. Regulile alexandrine nu au prins insa repede la crestini, chiar Biserica Romei bazandu-se pe propriul calcul al Pastelui. In secolul V insa, Roma a acceptat modul de calcul alexandrian si nu au existat conflicte intre Alexandria si Roma privitoare la acest aspect.
Calendarul gregorian a fost adoptat de Biserica Ortodoxa Romana in 1919, de atunci Pastele fiind sarbatorit la aceeasi data cu Pastele sarbatorit in vest. Trebuie insa sa avem grija cum calculam cand este Pastele ortodox pentru ca acesta poate cadea la date diferite fata de Pastele evreiesc. Aceasta celebrare este insa un motiv de bucurie pentru toti credinciosii care sarbatoresc unul din cele mai importante evenimente crestine: Invierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
Hristos a inviat!
Toti ortodocsii sarbatoresc Invierea in aceeasi zi. De fapt si cei de pe rit nou calculeaza data Pastelui tot dupa calendarul iulian.
Poate nu ar fi rau sa verificati mai temeinic inainte de a scrie!