Cum este corect - a aduce aportul sau a contribui Pleonasmul este o greseala de exprimare frecventa, constand in utilizarea alaturata a unor cuvinte/ constructii care au acelasi sens. Cuvantul “aport”, in limba romana, este un imprumut din limba franceza (fr. apport, cu intelesul de contributie materiala, morala, intelectuala etc. a cuiva, intr-o actiune comuna), termen provenit din verbul apporter – a aduce). Prin urmare, in limba romana, o constructie de felul a (si) aduce aportul/ aportul adus de cineva etc. este pleonastica (incorecta), asociind doi termeni cu acelasi inteles. In mod corect, se poate spune, de exemplu : Aportul companiei X la succesul economiei romanesti a fost remarcabil/ Contributia companiei X la succesul economiei romanesti a fost remarcabila/ Compania X a contribuit remarcabil la… etc.

Este important sa fim atenti si sa evitam exprimarile pleonastice, care altereaza naturaletea limbii, cu atat mai mult cu cat acestea abunda in mass-media, chiar si in acea parte a presei care vizeaza, in primul rand, educatia. Iata un exemplu de joi, 6 februarie 2014, de pe  http://www.edumanager.ro/, un portal dedicat (ce paradox !) informatiilor din invatamant si educatie : « Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad aduce un aport substantial in cercetarea terapiei personalizate a cancerului…”. Suntem tentati, in mod firesc, sa luam textul scris, public (carti, presa etc.) ca „model” de exprimare, dar realitatea ne demonstreaza ca numai preocuparea fiecaruia dintre noi de a ne insusi normele limbii romane, de a verifica aspectele despre care avem neclaritati (intr-un dictionar sau intr-o alta sursa, care sa apartina unor specialisti in domeniu) ne poate feri de greseli.

Alte exemple de pleonasme gasiti aici.

 

2 COMENTARII

  1. Presupunem că o persoană ar trebui să primească o recompesă.
    Respectiva persoană poate considera premiul ca aport la bunăstarea sa.
    Persoana nu se poate deplasa pentru a-și ridica recompensa. Altcineva va trebui sa o aducă recompensatului. Această persoană devine aducătoarea aportului? Acțiunea sa va fi ”aducerea aportului”?

  2. Cuvintele provoaca la „povesti”… E bine!.. sa intram in joc…”Purtator”/”transportator”/”caraus” de „aport”… „Aportor”… Dar, cu „aportor”, am ajuns deja pe taramul vanatorilor!… :)))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.