Uneori, anumiți vorbitori de limba română, din dorința de a epata printr-un limbaj pretențios, apelează la termeni neologici, utilizându-i însă incorect, fie ca formă, fie ca sens.

În cazul cuvântului din titlul articolului, abdominabil este un fel de “strutocamilă”, o combinație care nu înseamnă nimic, dar care se folosește, provocată, probabil, de asemănarea fonetică, între un cuvânt mai cunoscut – abdominal (care aparține abdomenului) – și neologismul abominal.

Abominabil (din fr. abominable, lat. abominabilis) este un adjectiv al cărui sens este: dezgustător, înfiorător, groaznic, urât, respingător, monstruos, care înspăimântă etc.

Se poate spune, de exemplu: Acest individ are un comportament abominabil / Este un timp abominabil etc. Cuvântul poate fi folosit și ca adverb – Am avut încredere în acest om, dar s-a purtat în mod abominabil.

Adesea, limbajul nostru este presărat cu cuvinte ale căror forme corecte sunt confundate sau înlocuite inadecvat. Un exemplu notabil este dilema dintre abominabil și abdominabil. În realitate, abominabil este termenul corect, referindu-se la ceva detestabil sau de neîndurat. Este important să ne familiarizăm cu acest cuvânt și să îl folosim corect în contextele potrivite pentru a ne îmbogăți vocabularul și a comunica mai eficient.

Citește și:  Cum este corect – prooroc sau proroc?

Pentru a vă extinde cunoștințele și a evita greșelile frecvente în viitor, vă recomandăm să citiți cum este corect: cunoștință sau cunoștiință. Acest articol va clarifica un alt set comun de confuzii, contribuind la îmbunătățirea preciziei limbajului dumneavoastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.