Deși se poate auzi destul de des, cuvântul „nutrient” nu există în dicționarele românești. L-am găsit utilizat pe nenumărate site-uri, de exemplu: „Cei șapte nutrienți ai unei diete echilibrate” (sfatulmedicului.ro), „Nutrienți din alimente” (bioterapii.ro), „Nutrienți pentru un organism sănătos” (jurnalul.ro) etc.

Definirea conceptului de aliment bogat este esențială pentru a înțelege cum diferă nutrienții de substanțele nutritive. Este important să facem distincția între aceste două noțiuni pentru a alege cele mai sănătoase opțiuni alimentare. În continuare, vom analiza compoziția nutrițională a diferitelor alimente și vom explica de ce este vital să recunoaștem valorile lor nutritive.

Apariția acestui cuvânt în limba română se explică, probabil, prin calchierea (copierea) termenului englezesc „nutrient”, dar care este absolut inutil, de vreme ce există, în românește, adjectivul „nutritiv”, cu sensul: care nutrește; bogat în substanțe hrănitoare; care aparține nutriției, privitor la nutriție, de nutriție; schimburi nutritive – din fr. nutritif, lat. nutritivus (DEX).

Mai există, în dicționarele românești, cuvântul „nutriment”, corect, dar care se folosește relativ rar, însemnând: hrană; alimentație; mijloace de trai, cele necesare traiului – din fr. nutriment, lat. nutrimentum.

Citește și:  Cum este corect – Eu mă risc sau Eu risc?

Prin urmare, „aliment bogat în nutrienți” este o exprimare greșită, varianta corectă fiind: „alimente bogate în substanțe nutritive”.

Pentru a adânci această temă și a îmbunătăți înțelegerea noastră asupra alimentației sănătoase, este esențial să continuăm explorarea și educarea. Vă încurajăm să citiți mai multe despre nutriție și să descoperiți cum diferite alimente influențează sănătatea noastră. Pentru mai multe informații, nu uitați să verificați Cum este corect: asiatic sau așiatice?

4 COMENTARII

  1. Iar picam in capcana varitiei libere.Limba este supusa evolutiei si schimbarii continue.Nutrient deja este in vocabularul limbii romane prin filiera engleza,imprumutat deocamdata cu valoare de neologism deci ii putem da o un grad de sinonim in raport cu ceilalti termeni referitor la substantele nutritive.

  2. Pai, daca nutrient inseamna „substanta nutritiva”, atunci cum explicam expresia „poluare cu nutrienti”?
    Adica substantele nutritive sunt poluante? Mi se pare o contradictie.

  3. Am gasit, in presa, aceasta formulare – „poluare cu nutrienti” – in acest caz „poluarea reprezentand incarcarea cu substante nutritive a factorilor de mediu peste concentratiile determinate de mecanismele de functionare a ecosistemelor”. Dar explicatia pe care o gasiti in interiorul articolului, in legatura cu forma „nutrient”, ramane valabila.

  4. prefer cuvîntul nutrient, adică hrănitor, e mai scurt și mai comod de folosit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.