Altul (cu forma de feminin alta) este un pronume nehotărât, care ține locul unui nume de ființă sau de lucru care nu este același cu alta ființă sau lucru despre care s-a vorbit sau care este cel obișnuit (DEX). Exemple: A venit altul decât cel pe care îl așteptam/ Să răspundă altul pentru această greșeală, nu eu!/ Alta este povestea care te interesează etc.
Probleme legate de scrierea corectă a acestui cuvânt pot interveni atunci când este vorba de forma de plural sau de valoarea adjectivală a acestuia (adică atunci când însoțește un substantiv, devenind adjectiv pronominal).
Pluralul pronumelui nehotărât altul se scrie întotdeauna cu doi i (primul i reprezentând desinența de plural, iar al doilea i fiind articol): Alții vor rezolva această problemă, nu noi/ Și unii și alții spun adevărul etc.
Când are valoare de adjectiv pronominal nehotărât, stă înaintea substantivului pe care îl determină și se scrie cu un singur i (pentru că este o formă nearticulată): Alți oameni au fost zăriți în zonă/ Alți copii pleacă săptămâna viitoare în excursie etc.
Așadar, pentru a reține mai ușor regula și pentru a evita ortografierea greșită, se poate ține minte că, dacă alții apare singur (adică nu este în apropierea unui substantiv), se scrie cu doi i, iar dacă precede un substantiv cu care se acordă, se scrie cu un singur i: Alții vorbesc/ Alți oameni vorbesc etc.
În limba română, distincția între alții și alți poate genera confuzii. Cuvântul alți este forma corectă atunci când ne referim la alți oameni, alte obiecte sau alte situații, fiind un adjectiv pronominal. În schimb, alții este folosit greșit în aceste contexte. Este esențial să înțelegem aceste nuanțe pentru a evita greșelile comune și pentru a ne îmbunătăți abilitățile de scriere și comunicare.
Pentru a-ți lărgi cunoștințele și a înțelege mai bine aceste diferențe, te invităm să citești și cum este corect: niciun sau nici un. Acest articol va clarifica alte dileme lingvistice frecvente și te va ajuta să eviți greșelile tipice în limba română.