Altul (cu forma de feminin alta) este un pronume nehotărât, care ţine locul unui nume de fiinţa sau de lucru care nu este acelasi cu altă fiinta sau lucru despre care s-a vorbit sau care este cel obisnuit (DEX). Exemple: A venit altul decât cel pe care îl aşteptam/ Să răspundă altul pentru această greşeală, nu eu!/ Alta este povestea care te interesează etc.

Probleme legate de scrierea corectă a acestui cuvânt pot interveni atunci când este vorba de forma de plural sau de valoarea adjectivală a acestuia (adică atunci când însoţeşte un substantiv, devenind adjectiv pronominal).

Pluralul pronumelui nehotărât altul se scrie întotdeauna cu doi i (primul i reprezentând desinenţa de plural, iar al doilea i fiind articol): Alţii vor rezolva această problemă, nu noi/ Şi unii şi alţii spun adevărul etc.

Când are valoare de adjectiv pronominal nehotărât, stă înaintea substantivului pe care îl determină şi se scrie cu un singur (pentru că este o formă nearticulata): Alţi oameni au fost zăriţi în zona/ Alţi copii pleacă săptămâna viitoare în excursie etc.

Citește și:  Cum este corect – comunicaţie sau comunicare?

Asadar, pentru a retine mai usor regula si pentru a evita ortografierea gresita, se poate tine minte ca, daca altii apare singur (adica nu este in apropierea unui substantiv) se scrie cu doi i, iar daca preceda un substantiv cu care se acorda, se scrie cu un singur i: Altii vorbesc/ Alti oameni vorbesc etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.