Structurile lingvistice menţionate în titlul articolului – „(am cheltuit) 50 lei sau 50 de lei”, „scriu cu doi i sau cu doi de i” – vizează o problemă legată de utilizarea/ neutilizarea prepoziţiei de între numeral şi substantivul care îl însoţeşte (lei, în primul caz, i – denumirea unei litere – în al doilea caz).

Potrivit normelor limbii române, în cazul numeralelor de la 1 la 19 (sau al celor care se termină în 1-19), dacă acestea sunt însoţite de un substantiv, prepoziţia de nu se foloseşte între cele două părţi de vorbire. Se va spune corect, de exemplu: doi copii, şapte caiete, unsprezece copaci, şaptesprezece cărţi, 119 steaguri, 1215 persoane etc. De la 20 în sus (cu excepţia numeralelor terminate în 1-19) folosirea prepoziţiei de este obligatorie: 20 de rânduri, 43 de găleţi, 125 de copii, 1423 de animale etc.

În mod similar, se va spune corect: Am cheltuit 5 lei/ Am cheltuit 50 de lei/ Am cheltuit 1457 de lei etc.

Regula se aplică şi în al doilea caz: Scriu acest cuvânt cu doi i/ Înnorat se scrie cu doi n etc.

Sunt şi lingvişti care susţin că, în anumite situaţii, pentru ca enunţul să nu fie ambiguu, se poate folosi prepoziţia de, caexcepţie” de la regulă, când vrem să spunem, de exemplu, că Elevul a luat doi de 9 la matematica (în loc de Elevul a luat doi 9). Mai mult, consideră respectivii lingvişti, şi când e vorba de litere, ar fi indicată, de asemenea, utilizarea prepoziţiei de, ca element ajutător, pentru mai multă claritate. Exemplu: Substantivul „copil”, la plural articulat, se scrie cu trei de i. Acestea sunt însă doar nişte recomandări sau, să zicem, nişte situaţii “tolerate“, norma fiind cea menţionată în prima parte a articolului.

În limba română, exprimarea corectă a sumelor de bani poate crea confuzii. Am cheltuit 50 lei este forma corectă când ne referim la o sumă specifică de bani, în timp ce am cheltuit 50 de lei poate fi folosită pentru a adăuga o notă de precizie, deși ambele forme sunt acceptate în uzul comun. Înțelegerea contextului și a intenției vorbitorului este crucială pentru a alege forma corectă de exprimare.

Pentru aprofundarea cunoștințelor despre regulile gramaticale și pentru a evita erorile frecvente, vă recomandăm să citiți cum este corect: niciun sau nici un. Acest articol oferă explicații detaliate și exemple care vă vor ajuta să înțelegeți mai bine regulile de utilizare a negațiilor și cum acestea se aplică în diferite contexte, contribuind la îmbunătățirea stilului dvs. de exprimare.

1 COMENTARIU

  1. În ceea ce privește notele, a lua doi de 9 sau doi de 3 sau doi de 99 e totuna, se referă la notă, nu la mărimea ei, o notă e o notă, oricât de mare sau de mica ar fi aceasta. Dacă am spune doi 9 s-ar înțelege ori 99, ori 18, depinde de voința ascultătorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.