Dacă în privinţa pronunţiei verbelor din titlul articolului, între variantele menţionate (forme de indicativ, prezent, persoana a treia singular şi plural) diferenţa nu este foarte sesizabilă, probleme intervin atunci când este vorba de ortografierea acestora – atribue, contribue, trebue etc. sau atribuie, contribuie, trebuie etc.?

Regula care indică scrierea corectă este următoarea: verbele de conjugarea a patra, care se termină la infinitiv (forma de dicţionar) în -i precedat de vocala u – a atribui, a contribui, a trebui, a distribui, a dezvălui etc. – se rostesc şi se scriu, la persoana a treia, singular şi plural, a indicativului prezent, cu -ie la sfârşit: el/ea/ei/ele atribuie, contribuie, trebuie, distribuie, dezvăluie etc. (-i fiind cel prezent la infinitiv si care se pastreaza in forma de indicativ prezent).

Atenţie, de asemenea, la conjugarea unora dintre aceste verbe, la indicativ prezent, la persoanele întâi şi a doua singular: eu atribui/contribui/distribui etc. (nu atribuiesc, contribuiesc etc.), tu atribui/contribui/distribui etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.