Dacă în privința pronunției verbelor din titlul articolului, între variantele menționate (forme de indicativ, prezent, persoana a treia singular și plural) diferența nu este foarte sesizabilă, probleme intervin atunci când este vorba de ortografierea acestora – „atribue”, „contribue”, „trebue” etc. sau „atribuie”, „contribuie”, „trebuie” etc.?
Regula care indică scrierea corectă este următoarea: verbele de conjugarea a patra, care se termină la infinitiv (forma de dicționar) în -i precedat de vocala u – „a atribui”, „a contribui”, „a trebui”, „a distribui”, „a dezvălui” etc. – se rostesc și se scriu, la persoana a treia, singular și plural, a indicativului prezent, cu -ie la sfârșit: el/ea/ei/ele atribuie, contribuie, trebuie, distribuie, dezvăluie etc. (-i fiind cel prezent la infinitiv și care se păstrează în forma de indicativ prezent).
Atenție, de asemenea, la conjugarea unora dintre aceste verbe, la indicativ prezent, la persoanele întâi și a doua singular: eu atribui/contribui/distribui etc. (nu atribuiesc, contribuiesc etc.), tu atribui/contribui/distribui etc.
În încheiere, este esențial să cunoaștem și să respectăm regulile limbii române pentru a comunica clar și corect. Pe lângă cuvintele discutate în acest articol, există multe alte expresii și forme verbale care pot crea confuzii.
Este important să ne îmbunătățim constant abilitățile lingvistice și să căutăm resurse de încredere pentru clarificări. Dacă ai întrebări legate de alte forme verbale sau expresii, te invit să citești articolul nostru despre cum este corect: „v-a fi” sau „va fi”? Acesta îți va oferi informații valoroase și te va ajuta să eviți greșeli comune în scriere.