În limbajul actual, din diverse motive, fie pentru a evita o cacofonie, fie din dorința de a atrage atenția printr-o exprimare „altfel”, din ignoranță sau prin „contaminare”, mulți vorbitori utilizează, incorect, structura „ca și”, în locul lui „ca”. Auzim/vedem frecvent, în mass-media, în contextele de comunicare cotidiene, orale sau scrise, exprimări greșite precum: „Ca și cumpărător, mă declar nemulțumit” / „Era cunoscut ca și prieten al lui X” / „Ca și coleg, te sfătuiesc să nu mai întârzii” etc.

Utilizarea corectă a expresiilor în limba română reflectă nu doar educația, dar și precizia în comunicarea noastră cotidiană. În contextul exprimării rolului de cumpărător, iată ce trebuie să știi:

  • CA CUMPĂRĂTOR este forma cea mai directă și frecvent utilizată pentru a indica perspectiva sau poziția unei persoane într-o tranzacție.
  • CA ȘI CUMPĂRĂTOR este considerată o formă incorectă deoarece adaugă un cuvânt inutil, complicând inutil exprimarea.
  • ÎN CALITATE DE CUMPĂRĂTOR este o expresie formală, utilizată pentru a sublinia statutul sau rolul oficial într-o situație anume.

Pentru mai multe exemple și explicații despre utilizarea corectă a altor expresii în limba română, accesează articolul nostru despre cum se scrie corect: niciun sau nici un. Acesta îți va oferi o mai bună înțelegere și te va ajuta să îmbunătățești calitatea scrierii tale.

Greșeala din exemplele menționate constă într-o falsă sinonimie între „ca” și „ca și”, pe de o parte, și, pe de altă parte, în faptul că evitarea cacofoniei, atunci când este generată de un anumit context, se poate face prin alte mijloace – schimbarea topicii, introducerea unor cuvinte care nu schimbă sensul enunțului etc. (și nu prin introducerea unui „și” care distruge logica propoziției).

Cuvântul „ca”, în limba română, este sinonim cu „la fel ca” (situație în care poate fi substituit prin „ca și” – „Ca și colegii mei, sunt foarte mândru de rezultate”), sau poate însemna „în calitate de”, „drept” („Ca director, a fost mereu în centrul atenției”).

Prin urmare, dacă revenim la exemplele de la care am pornit, se va spune corect: „În calitate de cumpărător, mă declar nemulțumit” / „Era cunoscut ca prieten al lui X” / „În calitate de coleg te sfătuiesc să nu mai întârzii” etc. În schimb, într-un enunț de felul „Avea părul lung ca sora sa”, înlocuirea lui „ca” prin „ca și” („la fel ca”) este corectă – „Avea părul lung ca și sora sa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.