Trebuie precizat, în legătură cu formele verbale menționate în titlul articolului – „cereți”/ „cere-ți”, „trageți”/„trage-ți”, „puneți”/„pune-ți” – că toate pot fi corecte, dar în funcție de context.

Mai exact, „cereți”, „trageți”, „puneți” (scrise fără cratimă) sunt verbe la modul indicativ, timpul prezent, persoana a II-a, plural („voi cereți”/„voi trageți”/„voi puneți”), în acest caz „-ți” fiind desinența (element morfologic care indică persoana și numărul verbului), ca și în cazul altor verbe la același mod, timp, persoană și număr – „voi faceți”, „voi plecați”, „voi cântați” etc. și, ca urmare, face parte din forma verbală.

Cum să folosești corect verbele la persoana a II-a plural

În limba română, formele verbale precum „cereți”, „trageți” și „puneți” sunt corecte atunci când sunt utilizate la modul indicativ, persoana a II-a plural, de exemplu în situații formale sau adresându-vă unui grup. Aceste forme nu trebuie separate de cratimă. Pe de altă parte, „cere-ți”, „trage-ți”, „pune-ți” sunt corecte când sunt folosite la modul imperativ, adresate unei singure persoane, cu pronumele reflexiv ‘ți’ indicând posesiunea sau acțiunea îndreptată către sine.

Exemple practice și comune de greșeli

Multe persoane fac greșeli confundând când să folosească cratima. De exemplu, „Cere-ți drepturile înapoi!” este corect, în timp ce „Voi cereți drepturile înapoi” este forma adecvată pentru plural. Asemenea, „trageți pătura pe voi” este corect, spre deosebire de „trage-ți pătura mai sus” care se adresează unei singure persoane. Înțelegerea și aplicarea corectă a acestor reguli simplifică comunicarea și reduce ambiguitatea.

În schimb, scrierea cu cratimă – „cere-ți”, „trage-ți”, „pune-ți” – este corectă numai dacă este vorba de modul imperativ al verbului, urmat de pronumele, forma neaccentuată, în dativ – „-ți” – cu sens posesiv: „Cere-ți cărțile înapoi!” (cu înțelesul « Cere-(ți) cărțile tale înapoi! »). Este admisă și folosirea ambelor marche ale posesiei – adică și „-ți” (cu rol de întărire) și „tale”. În baza aceleiași reguli, se va scrie corect, de exemplu: „Trage-ți palaria mai pe frunte!” („Trage palaria ta pe frunte!”), dar – „Voi trageți palariele pe frunte”; „Pune-ți paltonul în cuișor!” („Pune paltonul tău în cuier!”), dar – „Voi puneți paltoanele în cuier”.

Pentru a evita greșelile în ortografierea acestor forme verbale, se poate ține minte o regulă simplă – pronumele „-ți” (care presupune scrierea cu cratimă) nu urmează niciodată după un verb la persoana a II-a plural. Prin urmare, dacă subiectul este „voi” (persoana a doua plural), „ți” se scrie „lipit” de verb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.