Chiar dacă unora greșelile legate de pluralul unor substantive feminine, așa cum sunt cele din titlul articolului, li se pot părea „exagerate”, în uzul limbii, acestea sunt frecvente, chiar au proliferat. Faptul poate fi explicabil printr-o anume neglijență în vorbire sau prin „contaminare” – dacă mulți pronunță într-un anume fel, forma aceea este preluată, fără ca cineva să-și mai pună problema corectitudinii/incorectitudinii ei.
Cu atât mai mult cu cât este vorba de cuvinte uzuale, trebuie să știm că singurele forme corecte de plural, în cazul acestor substantive sunt – ciocolate, înghețate, salate, cravate.
Variantele greșite, în –ăți, în loc de –ate, sunt învechite și nu corespund normelor limbii române, potrivit cărora un a accentuat nu alternează decât foarte rar cu un ă. Dovadă că și alte substantive feminine (cele mai multe) urmează regula cuvintelor din titlu: afinată – afinate (nu afinăți), candidată – candidate, erată – erate, limonadă – limonade, prelată – prelate etc. Excepțiile sunt puține: judecată – judecăți, plată – plăți etc.
De asemenea, formele corecte de genitiv – dativ, care se formează de la cele de plural (deci, inevitabil, cine greșește pluralul va greși și genitiv – dativul) sunt: ciocolatei, înghețatei, salatei, cravatei.
Mai exact, pentru a obține forma de genitiv – dativ, se trece substantivul la plural și se adaugă desinența (terminația specifică –i). Exemple: Gustul ciocolatei/ salatei/ înghețatei este exact cum mi-am dorit/ Culoarea cravatei este cam stridentă etc.
Pentru a aprofunda înțelegerea regulilor de gramatică și a evita erorile comune, este esențial să recunoaștem importanța contextului și a regulilor specifice limbii române. Uneori, greșelile precum ciocolati în loc de ciocolate sau înghetati în loc de înghețate pot părea minore, dar ele reflectă nevoia de a înțelege mai bine structura și normele limbii.
Pentru mai multe informații și exemple, consultați articolul nostru detaliat despre cum este corect: deseară sau diseară, care oferă o perspectivă aprofundată asupra altor cuvinte frecvent confundate.
Multumesc. Sunt plecata de mult timp din tara si aici nu am cu cine vorbi romaneste. Decand a aparut FB (grupuri in limba romana) il folosesc sa ma pun la punct cu aumite reguli gramaticale. Eu imi aminteam ca prof de limba romana ne spunea cum sa formam genitivul pt fem. Punem substantivul la plutar si adaugam desinenţa respectiva. Cum eu spuneam: salata, plural ===> salăţi, în loc de –ate, gen. fem. il faceam salăţii, în loc de salatei (la fel pt ciocolata etc). Cum azi am avut inspiratia sa ma uit pe blogul d-stra, am inteles cum este corect. Sper sa nu uit pt urmatoarea data cand voi folosi cuvantul. Sunt buuroasa si ptca am invata ceva.