Se întâmplă frecvent, în limbajul curent, ca cele două substantive – „comunicație”/„comunicare” – să fie utilizate ca sinonime. Auzim adesea formulări de felul: „Mă interesează orice noutate legată de mijloacele de comunicare” / „Caut o modalitate de comunicare cu cei apropiați, pentru a ne lămuri problemele” etc.

Trebuie știut că cei doi termeni au înțelesuri specializate, care nu permit substituirea unuia prin celălalt. Comunicație (plural comunicații), din fr. communication, lat. communicatio, -onis, are un înțeles tehnic, vizând transmiterea de date și de informații, prin intermediul unor conexiuni între două sau mai multe puncte distincte; legătura, contact; comunicații în masă = totalitatea mijloacelor tehnice de comunicare a informațiilor (internet, televiziune, poștă, telegraf, cinema, publicații etc.) (DEX).

Comunicare (substantiv derivat de la verbul a comunica, definit în cadrul științelor comunicării) desemnează acțiunea de a comunica și rezultatul ei. 1. înștiințare, știre, veste; raport, relație, legătură. 2. prezentare, într-un cerc de specialiști, a unei contribuții personale într-o problemă științifică (DEX).

Așadar, corect este să spunem, de exemplu: Comunicațiile prin satelit au atins un nivel tehnologic excepțional / Fără comunicare, relațiile interumane ar fi imposibile etc.

Diferența dintre comunicație și comunicare poate părea subtilă, dar este importantă în contextul corectitudinii limbii române. Comunicație se referă la procesul și efectul de a comunica, la schimbul de informații între persoane. Pe de altă parte, comunicare este folosit mai ales în contexte formale și se referă adesea la actul transmiterii unui mesaj sau a unei informații.

  • Comunicație: Procesul de comunicație este esențial în relațiile interumane.
  • Comunicare: Directorul a transmis o comunicare importantă tuturor angajaților.

Pentru a vă asigura că utilizați acești termeni corect, practicați scrierea propozițiilor care îi includ și consultați materiale de referință pentru clarificări suplimentare. De asemenea, discuțiile cu profesioniști în domeniul limbii pot oferi insight-uri valoroase.

Aprofundează-ți cunoștințele despre utilizarea corectă a limbii române citind articolul nostru despre cum este corect: niciun sau nici un?. Acesta îți va oferi mai multe detalii despre cum să eviți greșelile comune și să te exprimi mai clar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.