Regula care indică forma corectă de plural a unor substantive precum cele din titlul articolului – copil, fiu – este următoarea: Substantivele de genul masculin, care se termină, la nominativ și acuzativ singular, nearticulat (adică forma de dicționar a acestora) în diftongul –iu, precum și substantivul copil se scriu, la plural, nearticulat, cu doi –i, iar la forma articulată, cu trei –i.
Copil este singurul substantiv masculin terminat în consoană (-l) care are forma de plural nearticulat cu doi –i și pe cea articulată cu trei –i, deoarece forma veche a cuvântului, la plural, era „copili”, sunetul –l abia auzindu-se și, până la urmă, dispărând. Așadar:
N. Ac. Singular nearticulat Plural nearticulat Plural articulat
(un) fiu (niște) fii fiii
(un) copil (niște) copii copiii
(un) uliu (niște) ulii uliii
(un) surugiu (niște) surugii surugiii
În aceeași categorie de cuvinte, supunându-se aceleiași reguli, intră și alte substantive, mai exact cele care se termină în –(a)giu: barcagiu (barcagii, barcagiii), camionagiu (camionagii, camionagiii), cazangiu (cazangii, cazangiii), geamgiu (geamgii, geamgiii), macaragiu (macaragii, macaragiii), palavragiu (palavragii, palavragiii), mahalagiu (mahalagii, mahalagiii) etc.
Explicația acestei ortografieri este că primul –i face parte din rădăcina cuvântului – fiu, copil, uliu, surugiu – al doilea –i este desinența de plural – fii, copii, ulii, surugii – iar al treilea –i este articolul hotărât – fiii, copiii, uliii, surugiii.
Un mijloc de control, pentru a nu greși, constă în verificarea numărului de silabe, în context, după pronunție: fii (o silabă), fiii (două silabe – fi-ii), copii (două silabe – co –pii), copiii (trei silabe – co-pi – ii) etc. Exemple: Vecinul meu are doi copii / Copiii vecinului meu sunt cuminți / Am vorbit îndelung despre fii și fiice / Fiii și fiicele prietenilor mei au o educație aleasă etc.