La unele verbe regulate, împrumutate, în limba română, din franceză, cum este și verbul a crea (fr. „creer”, etimonul latin fiind „creare”), terminația la modul infinitiv este –a, deosebindu-se de alte verbe de conjugarea întâi prin faptul că au rădăcina terminată în vocala –e.
O astfel de terminație este nespecifică limbii române, care, de obicei, între două vocale dezvoltă un sunet cu rol de tranziție, ca în a încheia, a încleia etc., motiv pentru care mulți cred că forma corectă (chiar la infinitiv) ar fi a creia și folosesc și la indicativ prezent, persoana a treia, singular și plural forma greșită el/ea/ei/ele creiaza. Altora le-a intrat în obișnuință scrierea variantei el/ea/ei/ele creaza (cu un e), care, de asemenea, este incorectă.
Cum să evităm confuziile comune în scrierea verbelor
- Identificarea Rădăcinii Corecte: Înțelegerea originii verbului ne poate ajuta să alegem forma corectă. „Crează” derivă din latinescul „creare”, indicând acțiunea de a produce sau a inventa ceva nou.
- Forme Verbale și Conjugări: Revizuiește conjugările verbale pentru a te asigura că folosești timpul și persoana corecte. „Crează” este forma corectă la persoana a treia singular a prezentului indicativ.
- Exemple și Exerciții Practice: Încorporează exemple concrete și exerciții pentru a exersa utilizarea corectă. De exemplu: „Artistul crează o operă de artă unică.
Conjugarea corectă a verbului a crea, la modul indicativ, timpul prezent este:
- eu creez
- tu creezi
- el/ea creează
- noi creăm
- voi creați
- ei/ele creează.
Explicația pentru o astfel de ortografiere este că primul –e face parte din rădăcină, iar al doilea din terminațiile specifice persoanelor întâi, a doua și a treia. Se poate reține ușor acest fapt, prin comparație cu verbul a lucra, situație în care nimeni nu greșește:
eu lucr/ez eu cre/ez
tu lucr/ezi tu cre/ezi
el/ea lucr/ează el/ea cre/ează
noi lucr/ăm noi cre/ăm
voi lucr/ați voi cre/ați
ei/ele lucr/ează ei/ele cre/ează
Substantivul aparținând aceleiași familii lexicale se scrie corect creație, iar pentru cine ar avea ezitări în legătură cu forma de gerunziu, aceasta este creând.
În mod similar se conjugă și verbul a agrea (a accepta, a vedea cu ochi buni pe cineva), făcând parte din aceeași categorie de verbe regulate, de conjugarea întâi, supunându-se acelorași reguli :
- eu agre/ez
- tu agr/ezi
- el/ea agre/ează
- noi agre/ăm
- voi agre/ați
- ei/ele agre/ează