Formele din titlul articolului se referă la gerunziul verbelor a crea şi a agrea (scrise la infinitiv, adică forma de dicţionar, cu un singur e). Gerunziul, usor de recunoscut dupa terminatie, este un mod nepersonal şi nepredicativ (nu are valoare de predicat), care se formează prin adăugarea sufixului gramatical – ind sau -ând, exprimând o acţiune în desfăşurare, legată de acţiunea unui verb la un mod personal.

Nu numai în limbajul vorbit, dar şi pe internet, în mass-media, sunt frecvente formulări in care apar primele variante mentionate in titlu, de exemplu: “Astăzi, din păcate, unele instituţii ale statului sunt deasupra cetăţeanului, creindu-se  o falie între ele şi…” (ziarulfaclia.ro), “ În anul şcolar 1968- 1969 se inaugurează, pentru Liceul Industrial Energetic Cluj…dispunând de o direcţiune unică, creindu-se condiţiile pentru trecerea la un…” (energetic-cluj.ro), “te vezi pe stradă cu oameni care îţi dau bineţe, agreindu-te cu căldură…“ (aiudonline.ro), “ Patronul OTV a precizat că de joi se va muta la Târgu Jiu, pentru a… pe olteanul DD din Caracal sau vor trăda, agreindu-l pe Victor Ponta…“ (hotnews.ro) etc.

Citește și:  Cum este corect – aevea, ploae, statue, poiet, poiezie etc. sau aievea, ploaie, statuie, poet, poezie etc. ?

Trebuie ştiut că formele corecte de gerunziu ale acestor verbe sunt: creând şi agreând (cu -â- şi, evident, cu un e). De asemenea, când gerunziul este însoţit de un pronume neaccentuat (postpus), verbele la gerunziu primesc, la final, vocala -u şi se despart de pronume prin cratimă: creându-se, creându-i-se, agreându-se, creându-l, agreându-l etc.

Un alt aspect ortografic important este legat de situaţia în care gerunziile primesc prefixul ne- sau prefixul ne- urmat de adverbul mai, caz în care prefixul, adverbul şi verbul se scriu într-un singur cuvânt: necreând, neagreând, nemaicreând, nemaiagreând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.