Sunt contexte lingvistice în care regula generală a acordului predicatului cu subiectul, în persoană și număr, nu se aplică, predicatul acordându-se cu un alt cuvânt care este mai aproape sau care are mai multă „greutate” în mesajul respectiv. În această situație se spune că acordul se face prin atracție. Acest tip de acord, uneori, în funcție de logica enunțului, este acceptat ca fiind corect, alteori este o greșeală.

De exemplu, când subiectul este la alt număr decât numele predicativ (care intră în alcătuirea predicatului nominal, alături de un verb copulativ – a fi, a se face, a ajunge (profesor, inginer etc.) – verbul copulativ, în mod normal, se acordă cu subiectul. Despre o astfel de situație este vorba și în exemplul din titlul articolului.

Deși putem auzi adesea, de exemplu, exprimări de felul: Două sute de lei este o sumă importantă, singura variantă corectă este Două sute de lei sunt o sumă importantă (o sumă, substantiv la numărul singular, fiind nume predicativ, și nu subiect, deci nu cu acesta trebuie să se acorde verbul copulativ, ci cu sute, substantiv la numărul plural). Prin urmare, enunțul se supune regulii generale a acordului.

În cazurile în care, însă, verbul copulativ este mai aproape de numele predicativ decât subiectul, acordul prin atracție este mai ușor de justificat și acceptat. Exemplu: Un obiectiv important al strategiilor țărilor europene sunt alianțele geo-politice (acordul se face, în acest exemplu, nu cu subiectul un obiectiv, ci cu numele predicativ alianțele, care este lângă verbul copulativ sunt).

Când folosim este și când sunt în contextul sumelor de bani?

Este esențial să înțelegem că limbajul pe care îl folosim în descrierea sumelor de bani reflectă nu doar cunoașterea regulilor gramaticale, ci și modul în care percepem valoarea. De exemplu, când vorbim despre două sute de lei, ne referim la o sumă specifică de bani, care, în funcție de context, poate fi interpretată ca singular sau plural.

  • Singular vs. Plural: Două sute de lei este o sumă mare sugerează că vorbim despre suma în întregime ca un singur obiect, în timp ce două sute de lei sunt o sumă mare poate sugera că fiecare leu este considerat individual.
  • Contextul contează: În funcție de context, ambele forme pot fi corecte. Este important să evaluăm dacă vorbim despre suma ca un întreg sau despre unitățile individuale care o compun.

Pentru mai multe clarificări și exemple, descoperă cum să folosești corect formele verbale cu alte expresii uzuale în articolul nostru despre cum este corect: aicea sau aici. Acesta îți va oferi o perspectivă mai largă asupra modului în care diferite cuvinte și expresii trebuie folosite în contexte variate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.