Sintagma din titlul articolului, consacrată prin utilizarea în finalul unor acte oficiale, precum procese-verbale, contracte, tinde să se extindă și în limbajul oral, pentru a marca, de exemplu, formularea unei concluzii. Dacă suntem atenți, însă, vom constata că, de foarte multe ori, sintagma respectivă este utilizată greșit.

Așadar, „drept pentru care” sau „drept care”?

Singura formă corectă este „drept care”, deoarece „drept”, în acest context, are sensul de „pentru”, prin urmare, alăturarea celor două cuvinte este pleonastică. Se va spune corect: „Drept care am încheiat prezentul proces-verbal” / „Drept care am semnat acest contract” / „A realizat un studiu interesant, drept care a fost recompensat” etc.

În mod similar, alăturarea cuvântului „drept” prepoziției „ca” duce tot la un pleonasm, de aceea nu se va spune niciodată „ca drept dovadă”, ci „drept dovadă”. Exemplu: „A înțeles că a greșit, drept dovadă a demisionat”.

Aprofundarea regulilor de gramatică

Este esențial să înțelegem cum și când să folosim expresiile drept pentru care și drept care pentru a ne asigura că mesajele noastre sunt transmise clar și corect. Drept pentru care este adesea folosit pentru a introduce o cauză sau o justificare, în timp ce ‘drept care’ poate fi folosit în contexte diferite, dar este mai puțin comun și de multe ori incorect.

  • Context și utilizări corecte: Vom examina diferite situații în care fiecare expresie este folosită corect, oferind exemple clare care să ajute la înțelegerea și aplicarea corectă în limbajul scris și vorbit.
  • Strategii de evitare a confuziilor: Oferim sfaturi practice pentru a distinge între aceste două expresii și pentru a evita greșelile frecvente în utilizarea lor.

Pentru mai multe informații și pentru a-ți lărgi cunoștințele de gramatică română, te invităm să explorezi articolul nostru despre cum este corect: niciun sau nici un. Acest ghid suplimentar îți va oferi perspective valoroase și te va ajuta să navighezi prin alte subtilități ale limbii române.

1 COMENTARIU

  1. Cand 99,99% dintre indivizi cred ca e corect incorectul si incorect corectul e intelept oare sa tii cu tot dinadinsul la formele corecte? Te vor considera agramat. De ce sa pierzi timpul cu astfel de agramati obtuzi, care au si mintea odihnita? Limba romana e grea si vicleana. De crezi ca o stii bine, te inseli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.