Verbele din titlul articolului aparțin conjugării a IV-a, adică se termină la infinitiv în –i (un singur i): a oferi, a ști, a veni, a ocoli, a fi etc. Greșelile în ortografierea lor apar în cursul flexiunii, când se confundă formele de infinitiv, cu altele specifice diverselor moduri, timpuri, numere și persoane.
Limba română este plină de subtilități care pot face diferența între un mesaj clar și unul confuz. De aceea, este vital să înțelegem nu numai diferențele între formele cuvintelor, dar și contextele în care acestea sunt folosite corect. Cunoașterea formei adecvate a verbelor și a cuvintelor în discuție nu este doar o chestiune de gramatică, ci și una de precizie în comunicare.
Pentru a extinde cunoștințele tale despre alte cuvinte frecvent confundate în limba română, îți recomand să consulți articolul nostru Cum este corect: aicea sau aici, acuma sau acum?. Vei găsi acolo informații utile care te vor ajuta să eviți greșelile frecvente și să comunici mai eficient.
Mai exact, în structuri similare celor din titlu, când verbele în discuție apar după alte forme verbale, se utilizează infinitivul, deci se vor scrie corect cu un singur –i: El poate oferi cadouri celor prezenți/ E frumos a oferi cadouri/ Ea poate ști adevărul/ Noi putem veni la sfârșitul săptămânii/ Voi puteți ocoli lucrurile neconvenabile/ El poate fi prezent etc.
Tot cu un singur –i se scriu și la timpul viitor, care este format dintr-un verb auxiliar, urmat de infinitivul verbului de conjugat, precum și la conditional prezent: Eu voi oferi flori/ Eu aș oferi flori/ Tu vei ști ce ai de făcut/ Tu ai ști ce ai de făcut, numai să vrei/ El va veni la timp/ El ar veni la timp/ Ei vor ocoli orașul/ Ei ar ocoli orașul/ Voi veți fi prezenți/ Voi ați fi prezenți, dacă vă grăbiți etc.
De asemenea, imperativul negativ se formează tot cu infinitivul, așadar se va ortografia cu un –i: Nu oferi cadouri!/ Nu veni astăzi!/ Nu ocoli adevărul! Nu fi obraznic! etc.
În schimb, la modul conjunctiv, de exemplu, unele dintre aceste verbe trebuie scrise cu doi –i, atunci când este vorba de adăugarea unei desinențe (element morfologic care, în cazul verbului, exprimă persoana și numărul): Să vii la timp/ Să știi că nu cred ce spui/ Să fii vigilent în toate împrejurările etc.
Cu doi –i se scriu unele dintre aceste verbe și la perfect simplu, persoana întâi – Eu venii/ Eu ocoli/ Eu oferii (cu puțin timp în urmă) etc.