Când este vorba de verbul a continua, pot interveni unele greşeli în ortografierea şi pronunţia acestuia, explicabile fie prin faptul că anumite forme flexionare (forme pe care cuvântul le ia în funcţie de categoriile gramaticale specifice) s-au mai schimbat de-a lungul timpului, conform DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), sub « presiunea » limbii vorbite, fie prin necunoaşterea unor norme lingvistice.Limba romana

Astfel, spre deosebire de ediţiile mai vechi ale DOOM-ului, în care se indica pentru modul indicativ, timpul prezent, persoana întâi, singular, forma eu continuu, cea mai recentă ediţie a dicţionarului consemnează, ca singura formă acceptată, eu continui.

Deci, la indicativ prezent, verbul a continua se conjuga astfel : eu continui, tu continui, el/ ea continuă, noi continuăm, voi continuaţi, ei/ ele continuă.

De asemenea, la modul conjunctiv, timpul prezent, verbul se va conjuga corect în felul următor : eu să continui, tu să continui, el/ ea să continue, noi să continuăm, voi să continuaţi, ei/ele să continue. Atenţie, prin urmare, şi la persoanele a treia, singular şi plural, la care verbul se ortografiază corect cu – e (nu cu –ie) – el/ ei sa continue.

Citește și:  Cum este corect - “bunăcredinţă” sau “bună-credinţă”, “bună-cuviinţă” sau “bunăcuviinţa”, “bunăvoinţă” sau “bună-voinţă”?

Pe de altă parte, adjectivul continuu se va scrie corect cu doi –u şi se va acorda, ca orice adjectiv variabil, în gen şi număr, cu substantivul pe care îl determina : (curent) continuu, (mişcare) continuă, (curenţi) continui, (mişcări) continue.

Conform DOOM, în continuu (scris în două cuvinte) şi încontinuu (scris într-un cuvânt) sunt ambele corecte, dar cu valori morfologice diferite. În continuu este o structură formată din prepoziţie şi adjectiv şi poate să apară în contexte precum : Am constatat că el este în continuu progres. Încontinuu are valoare adverbială (determina un verb), ca în exemplul : Vorbeşte încontinuu.

Mai puţin cunoscut şi utilizat este substantivul continuum (scris corect cu doi –u), folosit cu sensuri specializate pentru domeniul matematicii, al filozofiei, care înseamnă sir neîntrerupt, realitate percepută ca un tot etc. Expresia continuum spaţio-temporal, potrivit DEX, defineşte un sistem cu o coordonată temporală şi trei spaţiale, care permite localizarea oricărui obiect fizic sau eveniment.

2 COMENTARII

  1. In conjugarea verbului „a continua”, la adresa/ link-ul pe care l-ati trimis, sunt formele VECHI, modificate in editiile noi ale DOOM. La momentul acesta, formele corecte sunt cele indicate in articol, dupa cum se si face precizarea: ” Astfel, spre deosebire de ediţiile mai vechi ale DOOM-ului, în care se indica pentru modul indicativ, timpul prezent, persoana întâi, singular, forma eu continuu, cea mai recentă ediţie a dicţionarului consemnează, ca singura formă acceptată, eu continui”. Si la alte timpuri si moduri, formele corecte sunt cele din articol, dupa regulile mai noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.