Internetul abundă de anunțuri publicitare în care apare cuvântul din titlul articolului – „foarfece”/„foarfeca”. De exemplu: „Foarfeca – mercerie online de la A la Z” (mercerie-az.ro), „Foarfece profesionale” (salonpro.ro), „Foarfece de tuns” (irabeauty.ro), „Foarfece de filat”, „Foarfece de altoit” etc.

Deși în dicționarele mai vechi, este prezentă varianta „foarfece”, trebuie știut că cele mai recente ediții ale DEX (Dicționarul explicativ al limbii române) și DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), consemnează, ca singura formă corectă a acestui substantiv feminin, varianta „foarfecă” (din latinescul forfex, -icis), având pluralul „foarfeci”, iar forma de genitiv-dativ – „foarfecii” (de exemplu, mânerele foarfecii).

Foarfece” sau „foarfec” sunt variante neliterare (populare), care sunt tolerate în expresii (structuri consacrate) de felul: „foarfeca” sau „foarfecele prețurilor” = decalaj între diferite prețuri.

În limba română, există și verbul „a forfeca” (din latinescul forficare), cu sensul (propriu sau figurat): 1) A tăia cu foarfecele (sau cu un alt instrument ascuțit). ~ hârtia. 2) fig. (opere, persoane etc.) A supune unei critici acerbe. ~ un articol. 3) intranz. A vorbi mult (îndrugând minciuni, clevetind pe cineva) (DEX).

Citește și:  Yesman şi sicofant – sensul şi originea cuvintelor, schimbări de sens

Detalii suplimentare și recomandări

Confuzia între foarfece și foarfeca provine adesea din variațiile regionale și din uzul popular, dar este important să înțelegem și să aplicăm forma corectă conform normelor limbii române. Cuvântul „foarfece” este forma corectă și acceptată, fiind un substantiv neutru folosit în plural. Pe de altă parte, „foarfeca” nu este recunoscută ca formă corectă în limba literară și ar trebui evitată în contexte formale.

  • Exemplu corect: „Am nevoie de foarfece pentru a tăia hârtia.”
  • Exemplu incorect: „Dă-mi foarfeca pentru a deschide pachetul.”

Pentru a vă asigura că utilizați forma corectă, practicați scrierea și vorbirea cuvintelor în contexte variate și consultați dicționare de încredere. De asemenea, este util să solicitați feedback și să participați la discuții care vizează îmbunătățirea cunoștințelor lingvistice.

Pentru a extinde înțelegerea utilizării corecte a altor termeni confuzi în limba română, vă recomandăm să consultați articolul nostru despre cum este corect: cunoștință sau cunoștiință?. Acesta vă va oferi sfaturi utile și exemple practice care vă vor ajuta să evitați greșelile frecvente și să vă îmbunătățiți exprimarea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.