Internetul abundă de anunțuri publicitare în care apare cuvântul din titlul articolului – „foarfece”/„foarfeca”. De exemplu: „Foarfeca – mercerie online de la A la Z” (mercerie-az.ro), „Foarfece profesionale” (salonpro.ro), „Foarfece de tuns” (irabeauty.ro), „Foarfece de filat”, „Foarfece de altoit” etc.
Deși în dicționarele mai vechi, este prezentă varianta „foarfece”, trebuie știut că cele mai recente ediții ale DEX (Dicționarul explicativ al limbii române) și DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), consemnează, ca singura formă corectă a acestui substantiv feminin, varianta „foarfecă” (din latinescul forfex, -icis), având pluralul „foarfeci”, iar forma de genitiv-dativ – „foarfecii” (de exemplu, mânerele foarfecii).
„Foarfece” sau „foarfec” sunt variante neliterare (populare), care sunt tolerate în expresii (structuri consacrate) de felul: „foarfeca” sau „foarfecele prețurilor” = decalaj între diferite prețuri.
În limba română, există și verbul „a forfeca” (din latinescul forficare), cu sensul (propriu sau figurat): 1) A tăia cu foarfecele (sau cu un alt instrument ascuțit). ~ hârtia. 2) fig. (opere, persoane etc.) A supune unei critici acerbe. ~ un articol. 3) intranz. A vorbi mult (îndrugând minciuni, clevetind pe cineva) (DEX).
Multumesc pentru explicatii.