Internetul abundă de anunţuri publicitare în care apare cuvântul din titlul articolului- foarfece/foarfeca. De exemplu: “Foarfece – mercerie online de la A la Z” (mercerie-az.ro), “Foarfece profesionale” (salonpro.ro), “Foarfece de tuns” (irabeauty.ro), « Foarfece de filat », « Foarfece de altoit » etc.

Deşi în dicţionarele mai vechi, este prezentă varianta foarfece, trebuie ştiut că cele mai recente ediţii ale DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române) şi DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), consemnează, ca singura formă corectă a acestui substantiv feminin, varianta foarfecă (din latinescul forfex,-icis), având pluralul foarfeci, iar forma de genitiv-dativ – foarfecii (de exemplu, mânerele foarfecii).

Foarfece sau foarfec sunt variante neliterare (populare), care sunt tolerate în expresii (structuri consacrate) de felul : foarfeca sau foarfecele preţurilor = decalaj între diferite preţuri.

În limba română, există şi verbul a forfeca (din latinescul forficare), cu sensul (propriu sau figurat): 1) A tăia cu foarfecele (sau cu un alt instrument ascuţit). ~ hârtia. 2) fig. (opere, persoane etc.) A supune unei critici acerbe. ~ un articol. 2. intranz. A vorbi mult (îndrugând minciuni, clevetind pe cineva) (DEX).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.