Cuvântul din titlul articolului se aude frecvent, în cele mai diverse situaţii, cu atât mai mult cu cât se consideră că denumeşte un sentiment pe care îl încearcă tot mai multe persoane, fie din cauza contextului social, profesional etc., fie din motive personale.
Trebuie precizat că, în limba romana, exista verbul a frustra (cu r şi în a doua silabă, nu a frusta) şi substantivul derivat frustrare (scris, de asemenea cu r după t).
Conform DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), a frustra (din fr. frustrer, lat. frustrari) înseamnă : a lipsi pe cineva de un drept sau de un bun ; a păgubi ; (prin extensie) a înşela. Substantivul frustrare denumeşte 1. acţiunea de a frustra şi rezultatul ei ; (PSIH., SOCIOL.) Stare afectivă negativă, creată unui individ sau unui grup, atunci când o reacţie orientată spre un scop este contrariată sau când aspiraţiile cresc peste nivelul mijloacelor disponibile pentru realizarea lor; sentiment generat de această situaţie. Mai există şi termenul frustrator – persoana care frustrează (lipseste pe altcineva de un drept, un bun).
Observaţie! Frustrat, cuvântul care se foloseşte cel mai des, este participiul verbului a frustra şi poate fi folosit cu valoare adjectivală, fiind sinonim cu decepţionat, dezamăgit, nemulţumit, defavorizat. Exemplu : Excesul de reguli şi interdicţii îi poate face pe adolescenţi să se simtă frustraţi/ Programul de lucru de peste 10 ore poate avea ca efect prezenta unor angajaţi frustraţi/ A nu avea acces la informaţie este un motiv serios să te simţi frustrat etc.
Atenţie ! Frustrat poate fi folosit cu valoare substantivală – un (o) frustrat(a)/nişte frustraţi(e) – după modelul general valabil al substantivizării adjectivelor (un frumos, o urâtă, un înţelept etc.), dar nu are sensul jignitor pe care i-l atribuie cei mai mulţi. Dacă cineva afirmă, de exemplu, X este un frustrat (considerând cuvântul ca fiind sinonim cu neputincios, complexat), enunţul este fals, pentru că o asemenea afirmaţie înseamnă că X este lipsit de un drept/ este dezamăgit/ nemulţumit/defavorizat/contrariat etc.
frustrat ,bineinteles!
frustrat, logic !