Recent, într-o emisiune televizată, prezentatoarea, de mai multe ori, timp de o oră, a folosit, fără nicio ezitare, pluralul « hazarde ». Întrebându-mă dacă acest fapt tine doar de ignoranţa persoanei respective sau are o anume frecvenţă, am cauat, la întâmplare, în mass-media virtuală, felul în care forma aceasta, greşită, este sau nu prezenta, dacă este vorba, aşadar, de un caz izolat sau de un fenomen de contaminare şi proliferare a unei greşeli lingvistice, ca în atâtea alte cazuri. Şi, cu stupefacţie, am constatat că, pe nenumărate site-ri şi reviste/ziare on line, unele chiar dedicate şcolii, ca ajutor pentru elevi, sau aparţinând unor instituţii de învăţământ superior, care ar trebui să fie repere, din toate punctele de vedere, se întrebuinţează această formă. Iata cateva exemple: « Hazarde naturale » (e-scoala.ro), « Hazarde» (referat.ro), « Hazarde naturale şi antropice » (scritub.ro, regielive.ro), « Riscuri şi hazarde » (unibuc.ro), « Geografia hazardelor » (academia.edu), « Hazarde naturale » (wikipedia) etc.

Citește și:  Cum este corect – « un coleg de-al meu » sau « un coleg de-ai mei », « o colegă de-a mea » sau « o colegă de-ale mele »?

Substantivul hazard, în limba română, este un împrumut din limba franceză (fr. hasard), şi înseamnă: împrejurare sau concurs de împrejurări (favorabile sau nefavorabile) a căror cauză rămâne în general necunoscută; p. ext. întâmplare neprevăzută;  soartă, destin; joc de hazard = joc de noroc (DEX).

Fiind un substantiv de genul neutru, forma corectă de plural este hazarduri, varianta incorectă hazarde apărând, probabil, sub influenţa altor substantive neutre, care se termină în –e. De asemenea, genitiv-dativul, care se formează de la pluralul nearticulat, este hazardurilor (nu hazardelor).

Se va spune corect, de exemplu: Hazardurile pot genera evenimente cu grave consecinte asupra oamenilor/ Cutremurele, erupţiile vulcanice sunt exemple de hazarduri naturale/Astrologii considera că hazardurile sunt doar legi necunoscute oamenilor etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.