Mai ales în limbajul vorbit, se pot auzi frecvent construcții pleonastice, adică enunțuri în care se întrebuințează două sau mai multe cuvinte cu același sens, repetându-se (inutil) informația, ceea ce constituie o greșeală de exprimare.

Or, în legătură cu verbul menționat în titlul articolului, e ușor de observat că a (se) întoarce are sensul a (se) înapoia, a reveni. Adverbul „înapoi”, la rândul său, are înțelesul: direcție contrară înaintării, îndărăt, în spate, la locul unde a fost mai înainte etc. Prin urmare, „mă întorc înapoi” este un pleonasm, adverbul „înapoi” repetând inutil informația cuprinsă în sensul verbului. Corect se va spune : „Mă întorc” / „Revin”.

Regula este valabilă și pentru alte sensuri ale verbului a întoarce, care exclud, de asemenea, asocierea cu adverbul „înapoi”: „M-am întors în privința hotărârii luate” (cu sensul « m-am răzgândit ») ? „M-a întors gripa” / „El i-a întors gestul, oferindu-i o floare” etc.

Pleonastice sunt și alte formulări:

  • „Avansați înainte” – corect : „Avansați” / „Mergeți înainte”!
  • „Coboară jos” – corect : „Coboară” / „Vino jos”!
  • „Urca sus” – corect: „Urcă” / „Vino” / „Mergi sus”!
  • „Mijloace mass-media” – corect : „mass-media” / „mijloace de comunicare în masă”;
  • „Contrabandă ilegală” – corect: „contrabandă” / „comerț ilegal” etc.
  • „Dar însă” – corect : „dar” / „însă”
  • „A dăinui permanent” – corect : „a dăinui” / „a exista permanent” etc.
  • „Atac agresiv” – corect : „atac” / „acțiune agresivă” etc.

Un aspect esențial în învățarea limbii române este utilizarea corectă a verbelor și a locuțiunilor adverbiale. O greșeală frecventă este redundantă expresiei mă întorc înapoi, care combină două cuvinte cu semnificații similare, ducând la pleonasm.

Pentru a vă îmbunătăți cunoștințele și a evita greșeli similare, este recomandat să consultăm resurse adiționale care explică aceste nuanțe. Un articol util este cum este corect: aicea sau aici, acuma sau acum. Acesta oferă o perspectivă mai amplă asupra corectitudinii exprimării în limba română și ajută la evitarea confuziilor comune întâlnite în comunicarea de zi cu zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.